|
|
Soweco is niet de enige, want ook de andere werkvoorzieningschappen in Overijssel komen in de rode cijfers. Reestmond dat als uitvoerder van de Wet Sociale Werkvoorziening voor de gemeenten Meppel, Westerveld, Staphorst en De Wolden uitvoert, boekt dit jaar al een verlies van een miljoen euro. DCW in Enschede kampt met een wachtlijst van ruim 300 personen. Alleen dat wegwerken vergt al 6 miljoen euro. De wachtlijsten ontstaan mede doordat gemeenten steeds meer cliënten uit de kaartenbak van de Sociale Dienst onderbrengen bij de werkvoorzieningschappen, waardoor de mensen met en echte handicap nog amper aan de bak komen. De tekorten lopen ook nog eens op omdat gemeenten opdrachten intrekken. Zo wil Twenterand 3 euroton bezuinigen op het door Soweco uitgevoerde groenonderhoud.
Bij TopCraft in Oldenzaal is het verlies in 2010 lager dan in 2009. Larcom uit Ommen vormt financieel een uitzondering en schrijft in 2010 nog zwarte cijfers.
De Almelose wethouder van Sociale Zaken Mieke Kuik-Verweg (PvdA) voorziet grote veranderingen. Volgens haar is het niet ondenkbaar dat de regering alle regelingen op één hoop gooit. Voor Soweco wordt in samenspraak met de deelnemende gemeenten, daarom een aantal scenario’s op papier gezet waarbij niets wordt uitgesloten. Ook niet de opheffing van Soweco als gemeenschappelijk sociaal werkbedrijf voor de deelnemende gemeenten. Zij acht het ook niet onmogelijk dat alle mensen met een rugzakje en die met een sociale uitkering uiteindelijk tewerk worden gesteld onder de paraplu van Soweco.
Haar collega, wethouder van financiën Jan van Marle (CDA) en zijn voorganger en huidig directeur van Soweco Drs. Reinier van Broekhoven (CDA) kapittelden vorige maand al het CDA-kamerlid Eddie van Hijum over de nakende rijksbezuiniging t.a.v. het minimabeleid en de sociale werkvoorziening. Voor Soweco betekent dat laatste een jaarlijkse korting van 2,5 miljoen euro. |