Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-11-2010  

Rijksbouwprijs Gouden Piramide valt in Hengelo

 

HENGELO - De Gouden Piramide 2010 is gewonnen door de basisschool St. Plechelmus, de Dr. Schaepmanstichting en de gemeente Hengelo.
De rijksprijs werd toegekend voor de ingenieuze huisvesting van een daltonbasisschool in de voormalige Heilig Hartkerk. Zij ontvingen zaterdag deze prijs in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De prijs bestaat uit een bedrag van 50.000 euro, een trofee en een architectuurplaquette.
Tijdens de verbouwing kwam een 47 jarige bouwvakker uit Almelo om het leven toen hij in juli 2010 op de zolderverdieping bezig was met werkzaamheden aan het plafond. Hij viel 6 meter naar beneden en overleed later aan de gevolgen.

De Gouden Piramide is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VROM, LNV, OCW en VenW.
De jury van de Gouden Piramide, onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, bracht de volgende motivatie naar voren; "De directeur van een RK-basisschool in Hengelo heeft met veel volharding een proces op gang gebracht om een nabijgelegen, leegstaande kerk te benutten om de groeiende school een nieuw onderdak te bieden. De architect, specialist in scholenbouw uit de regio, werd een vaste bondgenoot die de plannen moest vormgeven. Gekozen werd voor een twee-eenheid: de school zou als een nieuw ‘gebouw’ in de oude kerk ingepast worden. De twee ‘afzonderlijke identiteiten’ zouden zo maximaal herkenbaar blijven. Er moest jarenlang veel scepsis overwonnen worden om het uitzonderlijke scholenproject gerealiseerd te krijgen."

Archief
Terug naar vorige pagina