Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-09-2010  

Joodse Matzes een product onder toezicht

 

Stadswandeling langs ‘Getuigen van Joods leven’
Matzesfabriek, villa’s, monumenten en synagoge onderdeel wandeling

Naar aanleiding van de herdenking van 65 jaar bevrijding, heeft de Openbare Bibliotheek Enschede de wandeling ‘Stille Getuigen 1940-1945’ opnieuw uitgegeven. De Stichting Synagoge Enschede bood deze wandeling enkele malen aan onder leiding van een gids. De reacties op de wandeling waren zo positief, dat de Stichting Synagoge Enschede heeft besloten de wandeling verder te ontwikkelen. De nadruk ligt op het Joodse leven, en niet op de oorlogsperiode.

In de afgelopen maanden heeft de Stichting Synagoge Enschede de wandeling door de wijk rondom de synagoge een aantal keren georganiseerd. Deze wandeling, getiteld ‘Getuigen van Joods leven’, is nu klaar om aangeboden te worden aan groepen. De wandeling voert onder andere langs de Matzesfabriek van Hollandia, het oorlogsmonument van Mari Andriessen in het Volkspark en de villa van Sig Menko.

Op 1 en 15 augustus a.s. was de eerste mogelijkheid om deel te nemen aan de volledig ontwikkelde wandeling. Onder leiding van een gids, wandelen deelnemers ruim een uur door de wijk rondom de synagoge. ‘Voor veel mensen, ook rasechte Enschedeërs, bevat de wijk nog veel verrassingen’, vertelt Esly van Dam van de Stichting Synagoge Enschede. ‘De Matzesfabriek bijvoorbeeld, die vanuit een pand om de hoek van de synagoge een groot deel van Europa van Matzes voorziet. Uiteraard is er ook aandacht voor de villa’s van de Joodse textielfabrikanten die in de wijk werden gebouwd. De villa van Sig Menko bijvoorbeeld, werd gevorderd door de nazi’s en Menko moest er vervolgens de berichten over de omgebrachte Joodse mensen gaan ophalen’.

Deelnemers die de smaak na de wandeling helemaal te pakken hebben, kunnen om 14.00 uur ook nog deelnemen aan een rondleiding door de synagoge. Deze rondleidingen door het monumentale gebouw aan de Prinsestraat vinden elke zondag (m.u.v. Joodse feestdagen), plaats om 14.00 uur. Voor kinderen zijn er speurtochten beschikbaar waarmee zij het gebouw kunnen verkennen.

Dag: Zondag 29 augustus en 19 september.
Tijd: Wandeling om 12.30 uur. Eventueel aansluitend rondleiding om 14.00 uur Synagoge geopend van 11.00 tot 17.00 uur,
Locatie: Synagoge Enschede
Prinsestraat 14
Toegangsprijzen:
Volwassenen €5,50
Studenten €5,00
65 jaar en ouder €5,00
5 t/m 17 jaar €4,50
Jonger dan 5 jaar Gratis
Instaprondleiding € 2,00 extra (incl. koffie of thee na afloop)

Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via info@synagoge-enschede.nl of 053-4324507
 

Archief
Terug naar vorige pagina