Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-06-2010  

Negen dorpen in de race voor Duurzaam Dorp

Ook publiek kan stem uitbrengen
 

Publieksprijs
Inwoners van Overijssel kunnen zelf bepalen welk van de dorpen de publieksprijs Duurzaam Dorp verdient. Zij kunnen dit doen door vóór 30 juni hun stem uit te brengen op www.overijssel.nl/duurzaamdorp . Op deze website staan korte filmpjes, waarin de inwoners van de dorpen aangeven waarom juist hun dorp duurzaam dorp moet worden. Op 30 juni aanstaande wordt de publieksprijs uitgereikt, en maakt de vakjury bekend welke gemeenschap zich Duurzaam Dorp Overijssel mag noemen.

Leren van elkaar
“De dorpen die zich aangemeld hebben zijn vaak al goed op weg, maar om echt duurzaam te leven, met aandacht voor milieu, economie en voor elkaar, zijn soms investeringen nodig of moeten ideeën uitgeprobeerd worden,” zo vertelt gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte, wonen en milieu. “Om dat mogelijk te maken investeert de provincie in dit dorp.” Overigens staan de andere 8 dorpen straks niet met lege handen. “Deze dorpen hebben stuk voor stuk laten zien dat ze duurzaam willen wonen, werken en leven. We willen hun enthousiasme stimuleren door ze te belonen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat zij profiteren van de ervaringen van het Duurzaam Dorp. Voor investeringen en voor kennisoverdracht is daarom nog eens een bedrag van 1,3 miljoen euro uitgetrokken,” aldus Rietkerk.

Rietkerk is voorzitter van de vakjury die de plannen van de dorpen en wijken beoordeelt. De andere juryleden zijn Vera Dalm, directeur van Milieucentraal, Herman Hazewinkel van de Regieraad Bouw en Johan Wempe, lector Governance van Saxion.

Uniek in Nederland
Het is een uniek project omdat het de eerste keer is dat juist bestaande wijken, gemeenschappen of dorpen aangespoord worden om van hun dorp een duurzaam dorp te maken. Andere bestaande dorpen of wijken kunnen hierdoor makkelijker de ervaringen van het duurzaam dorp in hun eigen omgeving toepassen. Het Saxion Kenniscentrum Leefomgeving ondersteunt het Duurzaam Dorp en de andere gemeenschappen en helpt hen om hun plannen uit te voeren. Het geld voor het Duurzaam Dorp komt uit het programma Investeren in Overijssel en wordt gefinancierd uit de opbrengst van de verkoop van Essent-aandelen.

Archief
Terug naar vorige pagina