Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-06-2010  

Grondlegger URENCO overleden

 

BILTHOVEN - De kernfysicus professor Jakob Kistemaker is op 93-jarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven overleden. Hij geldt als een der beroemdste geleerden in zijn vakgebied en is de ‘uitvinder’ van de ultracentrifugemethode om uranium te verrijken tot brandstof voor kerncentrales. Dat verrijken van uranium gebeurt door gebruik te maken van het minieme gewichtsverschil tussen de isotoop U235 en het niet splijtbare U238.

URENCO
Door zijn werk kwam Het Verdrag van Almelo tot stand tussen Groot Brittannië, Duitsland en Nederland en werd de eerste ultracentrifugefabriek gestart in Almelo onder de naam Ultra Centrifugefabriek Nederland (UCN) dat tegenwoordig bekend is onder de naam URENCO.
Verder richtte Kistemaker het instituut voor atoom- en molecuulfysica Amolf in Amsterdam op. Hij was er directeur tot 1982 en werkte er nog tot op hoge leeftijd enkele uren per week in het laboratorium.
URENCO werd in 2008 gesplitst in een producerende fabriek van uraniumverrijking en Enritec dat de centrifuges produceert. Het concern heeft vestigingen in Engeland, Duitsland, USA en Almelo. 

Archief
Terug naar vorige pagina