Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-03-2010  

Tuberculose in Twente sterk gestegen

24 maart is Wereld Tuberculose Dag.
 

ALMELO - Op 24 maart wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor tuberculose.

Wist u dat:
• tbc wereldwijd nog steeds dodelijke infectieziekte nummer 2 is
• dit niet nodig is, want tbc is door vroegtijdige opsporing en juiste behandeling volledig te genezen
• elk jaar bijna 9 miljoen mensen tuberculose krijgen
• deze infectieziekte 1,5 miljoen dodelijke slachtoffers per jaar eist
• een derde van de wereldbevolking de tuberculosebacterie bij zich draagt
• tbc overal in het lichaam kan voorkomen, maar meestal in de longen
• de tbc bacterie wordt overgebracht via hoesten of niezen
• alleen patiënten met ‘open´ longtuberculose kunnen anderen besmetten

Landelijk en regionaal toename aantal patiënten
In tegenstelling tot de dalende tendens van de afgelopen jaren zien we nu een flinke toename van het aantal tbc-patiënten. Landelijk is de toename in 2009 ongeveer 16% (1162 nieuwe patiënten) en in Twente is deze zelfs met 45% (44 nieuwe patiënten) toegenomen. Deze sterke stijging blijkt voor een deel toe te schrijven aan de toename van het aantal asielzoekers en immigranten.GGD Regio Twente
De Tuberculosebestrijding van GGD Regio Twente is verantwoordelijk voor het opsporen, behandelen en begeleiden van tbc-patiënten. Daarnaast zijn we actief op het gebied van preventie; we geven voorlichting, vaccineren o.a. reizigers en onderzoeken allerlei risicogroepen.

Resistentie en therapietrouw
Therapietrouw van patiënten is onze grootste zorg, aangezien het ontwikkelen van resistentie een groot gevaar is. Door onjuist of onregelmatig medicijngebruik kan de tb-bacterie namelijk ongevoelig (resistent) worden voor de medicatie. Aangezien de behandeling van tuberculose lang en intensief is, namelijk minimaal 6 maanden elke dag op vaste tijden 4 soorten tabletten slikken, is dit een reëel gevaar. Vandaar dat alle patiënten tijdens deze periode begeleiding en ondersteuning van tbc-verpleegkundigen krijgen.
Wereldwijd wordt een grote toename van resistentie waargenomen. Vooral Azië, Afrika, Zuid-Amerika en ook Oost-Europa zijn risicolanden. De gezondheidszorg is in deze gebieden vaak onvoldoende en veel tbc-patiënten krijgen er geen goede behandeling.

Moeilijk behandelbare vormen
De Multi Drug Resistente vormen(MDR) zijn al wat langer bekend, maar nu is ook de Extreem Drug Resistente variant (XDR) in opkomst. Deze variant is erg gevaarlijk omdat zij bijna niet meer reageert op medicijnen. In Nederland zijn vorig jaar 22 patiënten met een resistente vorm van tuberculose behandeld waarvan 19 MDR en 3 XDR.

In Twente hebben we tot op heden een paar patiënten met MDR gehad en gelukkig nog geen XDR-gevallen.
Maar we reizen met z’n allen steeds meer de hele wereld over en zo kan ook deze zeer gevaarlijke variant Twente binnenkomen.
Daarom verdient TBC onze aandacht; nu meer dan ooit!
 

Archief
Terug naar vorige pagina