Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-03-2010  

Overijssel blijft kennisbedrijven aantrekken

 

Investeringsbevordering richt zich in opdracht van de provincies Overijssel en Gelderland en het ministerie van Economische Zaken op het werven, uitbreiden en koppelen van hoogwaardige bedrijvigheid in Oost-Nederland. In 2009 ging het bij negen - ongeveer 65 procent - van de nieuwe Overijsselse activiteiten om R&D. De aantallen arbeidsplaatsen en investeringsbedragen zijn prognoses van de bedrijven zelf, over de komende drie jaren.

Vooral Kennispark Twente, het samenwerkingsverband van de Provincie, de Universiteit Twente en de gemeente Enschede, trekt de laatste jaren steeds meer R&D-activiteiten aan. Kennispark Twente is een van de weinig echte kenniscampussen van Nederland, aldus recent onderzoek van het ministerie van Economische Zaken. Een kenniscampus richt zich onder meer actief op het faciliteren van R&D en innovatie en de transfer van kennis, mensen en kapitaal. Echte kenniscampussen in Nederland zijn ook Food Valley in Wageningen, High Tech Campus in Eindhoven en Bio Science Park in Leiden.

Kenniseconomie
Gedeputeerden Abbenhues van de provincie Overijssel is ermee ingenomen dat zich in slechte tijden toch nog zoveel nieuwe R&D-activiteiten vestigen in de provincie. “Dat Oost-Nederland ondanks de economische crisis nieuwe bedrijven heeft kunnen aantrekken, tekent de kracht van de kenniseconomie hier”, zegt gedeputeerde Abbenhues (Economie, Toerisme en Arbeidsmarkt) van Overijssel.

Bedrijven van elders in Nederland zorgden in 2009 voor de meeste investeringen in Overijssel. Europese ondernemingen uit landen als Duitsland en Italië waren de grootste buitenlandse investeerder.

Uitstel investeringen
Ook Investeringsbevordering ondervond vorig jaar de gevolgen van de economische crisis. Zo vestigden zich in 2009 veel minder hoogwaardige bedrijven in Overijssel dan het jaar ervoor. Bedrijven met vestigings- of uitbreidingsplannen bleven zich weliswaar aanmelden voor hulp of informatie, maar schoven een definitieve vestigingsbeslissing vaker dan voorheen vooruit. Daardoor nam het aantal bedrijven dat Investeringsbevordering in portefeuille heeft vorig jaar toe tot 350, ruim 100 boven het gemiddelde in de jaren ervoor.

Archief
Terug naar vorige pagina