Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
03-12-2009  

Arrestaties en wapenbezit rond Europees voetbal

 

Persberichten Politie Twente

Enschede, 2 december 23.00 uur

Veiligheidsaanpak houdt supporters gescheiden

In de binnenstad van Enschede is het niet tot een treffen tussen supportersgroepen van FC Twente en het Turkse Fenerbahce gekomen. Op de Oude Markt hebben supporters van FC Twente rond half vijf wel geprobeerd de supporters van Fenerbahce te belagen, maar dat is door de politie voorkomen. Een supporter van FC Twente werd gebeten door een politiehond en moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Kort daarna zijn de supporters naar het stadion begeleid en keerde de rust terug in de binnenstad. De politie heeft ‘s middags tien personen aangehouden, waarvan er drie zullen worden voorgeleid.

Tijdens de wedstrijd was het rustig in zowel binnenstad als rond het stadion. Na de wedstrijd bleven honderden supporters van FC Twente buiten het stadion hangen. Tientallen bekogelden de politie en ME met stenen en andere voorwerpen. Met enkele charges van de ME heeft de politie de supporters onder controle gebracht. Ook verrichte de politie ongeveer tien aanhoudingen na de wedstrijd. De supporters hebben elkaar onderling niet getroffen.

Voorbereid op groepen supporters
De politie had uit voorzorg een stevige veiligheidsorganisatie opgetuigd, omdat vooraf duidelijk was geworden dat er grote groepen supporters van Fenerbahce naar Enschede zouden komen. In de binnenstad werden flyers uitgereikt met daarin de aanwijzingen waaraan supporters zich dienden te houden. Ook werd er in de binnenstad preventief gefouilleerd om te voorkomen dat supporters slag of steekwapens zouden meenemen. Op de wegen rondom Enschede controleerde de politie in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee het verkeer. De spoorwegpolitie was nadrukkelijk aanwezig op de stations in Hengelo en Enschede.

Op basis van het aantal supporters in de binnenstad en het vertoonde gedrag heeft de politie haar personeel ingezet. Een helikopter zorgde voor beelden vanuit de lucht en ook in de binnenstad werd met camera’s meegekeken. Door goed contact met supporterbegeleiders van beide verenigingen en de horeca kon de politie goed inspelen op wat er op de Oude Markt gebeurde.

Aanhoudingen
Drie van de tien ’s middags aangehouden mannen zijn in verzekering gesteld en zullen worden voorgeleid. Voor de circa twintig verdachten geldt dat ze worden verdacht van verboden wapenbezit, openlijke geweldpleging, mishandeling of overtreding van de milieuwet omdat zij vuurwerk gooiden.


Noot voor de redactie

Archief
Terug naar vorige pagina