Verder blijkt uit de arbeidsmarktmonitor dat:
• De jeugdwerkloosheid onder 15-20 jarigen in september licht afneemt. Deze groep maakt waarschijnlijk veel gebruik van de campagne om door te leren. Het verschil nam af met 23 jongeren. Verder stijgt de jeugdwerkloosheid licht onder de groep 20-23 jaar (23 jongeren meer) en de groep 23-27 jaar (een stijging met 10 jongeren);
• De beschikbaarheid van stageplaatsen voor jongeren staat erg onder druk. De krimp in de stagemarkt is echter beperkt gebleven doordat de effecten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid en de sectorale plannen van bedrijfstakken en kenniscentra zichtbaar worden;
• De gemeente Dinkelland kent het laagste percentage jeugdwerkloosheid. In deze gemeente zijn in totaal 31 jongeren werkloos;
• Het aantal ingediende vacatures is in september maar 6% minder als in september 2008. Het aantal openstaande vacatures is in september maar 16% minder ten opzichte van september 2008. In augustus 2009 waren deze verschillen in vergelijking met augustus 2008 nog groter, namelijk 32% minder openstaande vacatures en 38% minder ingediende vacatures.
• Vanaf deze editie levert het Objectief Ondernemers Advies in Almelo ook gegevens aan. Onder hun begeleiding zijn in september 6 nieuwe ondernemingen gestart en zijn 3 microkredietaanvragen succesvol afgerond.
• De gemeente Losser heeft relatief het grootste aantal personen in de WWB (Wet Werk en Bijstand). De grote gemeenten zitten procentueel dicht bij elkaar. Borne heeft het laagste aantal personen in de WWB. De stijging die deze gemeente in augustus liet zien, heeft zich niet doorgezet.
Myra Koomen, voorzitter POWI (Platform Onderwijs, Werk en Inkomen) over de arbeidsmarktcijfers van september: ”De stabilisatie van het aantal NWW’ers is een positief signaal. De neerwaartse trend zet niet door. Maar we moeten zeker niet te vroeg juichen. Twente blijft, met zijn grote bouwsector en veel productiebedrijven, zeer kwetsbaar. Zorgen maak ik me over de jeugdwerkloosheid. Jeugdigen vormen een zeer kwetsbare groep op de arbeidsmarkt. Vandaar dat we een plan hebben ontwikkeld voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid in Twente. Een andere zorg is de WWB. Er zijn op dit moment mensen die in de (deeltijd) WW-zitten. Die periode loopt nu af. Deze personen komen dus versneld in de WWB. Dat raakt zowel de steden als de landelijke gemeenten."
Arbeidsmarktmonitor
Het doel van de maandelijkse arbeidsmarktmonitor is om een beeld te krijgen van de actuele stand van zaken van de arbeidsmarkt in Twente tijdens de recessie. Diverse grafieken en tabellen worden afgewisseld met regionale conclusies en prognoses. Regio Twente brengt de monitor maandelijks uit in opdracht van het POWI (Platform Onderwijs, Werk en Inkomen). De volgende arbeidsmarktmonitor verschijnt eind november.
Kijk voor meer informatie op www.regiotwente.nl |