Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
25-10-2009  

Springendal donkerste plekje Overijssel

 

Donkerste plek van Overijssel onthuld
Afgelopen zaterdagavond is symbolisch de donkerste plek van Overijssel onthuld. Gedeputeerde Jansen en wethouder Oude Geerdink van de gemeente Tubbergen brachten in het Springendal de donkerste plek op sfeervolle wijze voor het voetlicht.

Jansen benadrukte dat de provincie stilte en duisternis ziet als oerkwaliteiten die behouden moeten blijven. “Om de bestaande situatie in beeld te brengen hebben we een Duisternis kaart voor de provincie gemaakt. Als provincie vinden wij het belangrijk dat de duisternis wordt behouden en overleggen we met gemeenten hoe de lichtbelasting door openbare verlichting teruggebracht kan worden”.
Wethouder Oude Geerdink gaf aan dat de gemeente Tubbergen landelijk gezien tot een van de veiligste gemeenten van Nederland behoort en dat hij er trots op is dat ze nu ook de titel het donkerste plekje van Overijssel in de wacht hebben gesleept. De gemeente gaat volgend jaar aan de slag met het opstellen van een beleidsnotitie verlichting.

Donkerste plek
De mate van duisternis wordt in Nederland bepaald door kunstmatige verlichting vanaf de grond. Het licht dat van steden naar boven straalt, kan in een straal van ruwweg 50 kilometer weer naar beneden komen en daarmee de hemel helderder maken.
De mate van duisternis bepaalt hoeveel sterren je kunt zien. In het Springendal zijn op een onbewolkte maanloze nacht ongeveer 2.750 sterren te zien. In vergelijking: op Schiermonnikoog zijn dat er ongeveer 3.000 en in een stad zijn dat er nog maar vijftig. Grote delen in Nationaal Landschap Noordoost- Twente zijn echt donker. De hemel licht aan de horizon niet op; er bevinden zich in de wijde omgeving geen grotere steden of kasgebieden. Bij helder weer hangt boven dit gebied een majestueuze sterrenhemel waarin de Melkweg een duidelijk positie inneemt.

Overijssel kan nog donkerder
Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Die verlichting neemt jaarlijks drie tot vijf procent toe. En dat terwijl driekwart van de Nederlanders een donkere nacht wil en lichtvervuiling tegenwoordig aan bijna de helft van de mensen het zicht op de sterrenhemel ontneemt. Overijssel is op een aantal plekken echt donker, maar ontwikkelingen zoals open melkveestallen en verlichte paardenbakken vormen nieuwe bedreigingen. Her en der zijn in de provincie ook positieve ontwikkelingen gaande. Bijvoorbeeld op het gebied van openbare wegverlichting en aanstraalverlichting van monumenten. In de gemeente Deventer wordt de verlichting van monumentale gebouwen na 00.00 uur uitgezet.
 
Persbericht

Archief
Terug naar vorige pagina