Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-10-2009  

Aandeelhouder Twence mag verkopen

 

Persbericht

ENSCHEDE - De regioraad van Regio Twente heeft op 14 oktober gekozen voor een rechtstreeks (individueel) aandeelhouderschap van de Twentse gemeenten in afvalverwerker Twence. Tot nu toe waren de 14 Twentse gemeenten collectief aandeelhouder. Alleen de gemeente Enschede was in eerste instantie voorstander van collectief aandeelhouderschap, maar stemde later in met individueel aandeelhouderschap. De regioraad volgt hiermee het advies uit het Strategisch plan herziening aandeelhouderschap van de stuurgroep Twence, eerst onder voorzitterschap van regiobestuurder Bort Koelewijn en later Jan Westendorp (lid DB en portefeuillehouder bedrijfsvoering). Met individueel aandeelhouderschap krijgen de gemeenten zelf directe zeggenschap en ontstaat er meer betrokkenheid. Daarnaast wordt het informatie- en besluitvormingsproces tussen Twence en de gemeenten eenvoudiger en transparanter.

De regioraad heeft besloten dat Twence een nutsbedrijf is voor afvalstromen die van overheden afkomstig zijn. De gemeenten hebben daarmee meer zeggenschap over de tarieven dan bij een private onderneming. De regioraad wil Twence via allerlei activiteiten gaan inzetten voor duurzaamheidsbeleid. Twence en de 14 gemeenten gaan daarvoor plannen ontwikkelen. Al het GFT en brandbaar (grof) restafval dat via de minicontainers wordt ingezameld, gaat naar Twence. De gemeenten zien er actief op toe dat dit gebeurt en dat er geen afval naar andere verwerkers gaat. De overige afvalstromen (zoals oud papier, kca en glas) gaan op vrijwillige basis naar Twence omdat het hier niet gaat om stromen die Twence zelf verwerkt. Het voorstel om gemeentelijk hout- en groenafval ook verplicht door Twence te laten verwerken, is in meerderheid door de Regioraad afgewezen. Gemeenten houden zich het recht voor om voor dit groenafval zelf een verwerkingsbedrijf te kiezen.

Individueel aandeelhouderschap
Met individueel aandeelhouderschap ontstaat er voor de Twentse gemeenten meer directe zeggenschap dan dat het huidige collectieve aandeelhouderschap bood. Daarnaast kan Twence door individueel aandeelhouderschap gemakkelijker strategische allianties aangaan. Ook kan het de toetreding van nieuwe aandeelhouders realiseren waarmee de positie van de onderneming wordt versterkt.

Tarieven- en dividendbeleid
De tarieven voor huishoudelijk afval en gft-afval worden jaarlijks met slechts de helft van de prijsindexering verhoogd. Het dividend dat Twence aan Regio Twente uitkeert wordt allereerst verdeeld in een basisuitkering aan de gemeenten. Dit is een bedrag van 2,5 miljoen euro per jaar. Van het overige deel van het dividend wordt gedurende 10 jaar 8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de ‘Agenda van Twente’.
Het Strategisch plan herziening aandeelhouderschap komt voort uit een aantal punten van de stuurgroep die op 30 januari 2009 zijn bediscussieerd met verschillende raads- en collegeleden van de Twentse gemeenten. Op 12 juni van dit jaar was er een Radenconferentie Twence waarin het plan is besproken met verschillende gemeenteraadsleden. Na deze conferentie is door het dagelijks bestuur van Regio Twente het definitieve strategische plan met een voorstel aangeboden aan de regioraad.

Archief
Terug naar vorige pagina