Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-09-2009  

‘Onzichtbaar beperkt´ bij TV Oost

 

In ‘Onzichtbaar Beperkt´ maakt de kijker uitvoerig kennis met Marijn, een ogenschijnlijk normale kleuter van vijf. Maar al gauw valt op dat hij anders is. Marijn heeft een aangeboren hersenbeschadiging en functioneert op een niveau van 17 maanden. Ook kan hij niet praten. In de documentaire wordt duidelijk dat Marijn zich ondanks zijn handicap toch ontwikkelt.

Hij ontgroeit de groep van het orthopedagogisch dagverblijf de Klimop. Dus vragen zijn ouders zich af of er een school is waar Marijn zich verder kan ontwikkelen. Ze gaan kijken bij verschillende soorten scholen. Waar zou Marijn het meest gestimuleerd worden in zijn ontwikkeling en zich ook op zijn gemak voelen? Wat volgt is een moeizame zoektocht, die alle ouders van kinderen met een beperking bekend voor zal komen.

Eind 2007 heeft staatssecretaris S. Dijksma aangegeven dat ze veel geld uittrekt voor de invoering van Passend Onderwijs. Het kind moet centraal staan, het stelsel moet eenvoudiger en het onderwijs meer resultaatgericht. Deze wet moet in 2011 in werking treden. Op dit moment heeft de staatssecretaris echter een time-out ingelast. Veel ouders zijn niet op de hoogte van de komst en bedoeling van de nieuwe wet. De documentaire ‘Onzichtbaar Beperkt’, die mogelijk is gemaakt door subsidie van de NSGK, het revalidatiefonds en de SPZ, hoopt een steentje bij te dragen aan de discussie over Passend Onderwijs en over het leerrecht van gehandicapte kinderen.

‘Onzichtbaar Beperkt’ is in drie delen bij TV Oost te zien op dinsdag 15, 22 en 29 september. De aanvangstijden zijn 16.40, 19.40, 22.30 en 00.40 uur.

Miranda van Dijk-Kedde is docent Media Productie aan Hogeschool Windesheim en heeft jarenlang informatieve films gemaakt voor omroepen en bedrijven. ‘Onzichtbaar Beperkt’ is haar eerste lange documentaire, die ze heeft ontwikkeld voor de Stichting Cirkels van Zorg. Deze stichting wil ertoe bijdragen dat de samenleving open staat voor alle soorten mensen. Met of zonder beperking, met of zonder problemen, jong of oud: met elkaar, voor elkaar! Meer informatie te vinden op www.cirkelsvanzorg.nl

Archief
Terug naar vorige pagina