Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-07-2009  

Jeugdwerkloosheid stijgt sterk van 23-27 jaar

 

De maatregelen die de overheid treft om de jeugdwerkloosheid te verminderen krijgen hun effect vanaf het laatste kwartaal van dit jaar. Bij een dalende vacaturemarkt is het aantal openstaande geregistreerde vacatures bij het UWV-WERKbedrijf iets gestegen (in juni waren er 1.404 openstaande vacatures en in mei 1.343). Ook de nieuw ingediende vacatures zijn gestegen (in juni 872 en in mei 657). Dit blijkt uit de nieuwe editie van de arbeidsmarktmonitor van Regio Twente.

Op de totale beroepsbevolking in Twente zijn er in juni 7,4% werklozen (NWW’ers), een stijging van 7,1% ten opzichte van mei. In Enschede steeg dit percentage van 12,2 in mei naar 13,3 in juni. De stad heeft daarmee het hoogste percentage NWW’ers in Twente. Deze onverwachte stijging wordt voor een klein deel veroorzaakt door de markt. Grotendeels wordt deze veroorzaakt door een administratieve correctie in de relatie werkloosheid en uitkeringsgegevens(zie pagina 2 arbeidsmarktmonitor).

Verder blijkt uit de arbeidsmarktmonitor dat:
• In de zorg het aantal geregistreerde vacatures nog steeds stijgt. Zorgwekkend is het tekort aan stageplaatsen en leerbanen bij de meeste zorgopleidingen in Twente.
• Er een relatie is tussen afnemende inkomsten uit arbeid en aanvragen voor een rekening bij Stadsbank Oost-Nederland. Het aantal nieuw geopende rekeningen bij de Stadsbank in het eerste half jaar van 2009 (1.009) is aanzienlijk gestegen in vergelijking met de eerste zes maanden van 2008 (695). De laatste maand is de groei hierin verder versneld.
• De instroom in de Wet Werk en Bijstand in alle Twentse gemeenten licht stijgt of stabiel blijft. Enschede kent een meer dan gemiddelde toename van 152 (3,4%) cliënten in de bijstand.
• Er 67 bedrijven zijn die gebruik maken van de regeling WTV (werktijdverkorting). Hier zijn 1.985 werknemers bij betrokken. Daarnaast werken 2.113 mensen in deeltijd WW bij 40 bedrijven.

Myra Koomen, voorzitter POWI (Platform Onderwijs, Werk en Inkomen) over de arbeidsmarktcijfers van juni: ”Ik maak me zorgen over de explosieve stijging van het aantal mensen dat een beroep doet op de Stadsbank. Dat is voor mij een reden om met voorrang te werken aan preventieve acties om deze mensen die worden geconfronteerd met dalende inkomsten als gevolg van werkloosheid te ondersteunen. Hoe kunnen we deze mensen zo begeleiden en van financieel advies voorzien dat ze in staat worden gesteld om snel zelfstandig om te kunnen gaan met de veranderingen in hun huishoudboekje? Ik denk hierbij aan de samenwerking met banken die kan leiden tot een financieel loket in het Werkplein. Het Werkplein is een geschikte plek om de adviesgesprekken aan te kunnen bieden."

Arbeidsmarktmonitor
Het doel van de maandelijkse arbeidsmarktmonitor is om een beeld te krijgen van de actuele stand van zaken van de arbeidsmarkt in Twente tijdens de recessie. Diverse grafieken en tabellen worden afgewisseld met regionale conclusies en prognoses. Regio Twente brengt de monitor maandelijks uit in opdracht van het POWI (Platform Onderwijs, Werk en Inkomen). De volgende arbeidsmarktmonitor verschijnt eind augustus.

Kijk voor meer informatie op www.regiotwente.nl  
 

Archief
Terug naar vorige pagina