|
|
DEN HAAG - Wetenschappers komen tot de conclusie dat Nederland amper voorbereid is op de komst van een mogelijke pandemie. Het aantal ziektegevallen van de Mexicaanse varkensgriep loopt de laatste weken snel op en dat zal waarschijnlijk na het vakantieseizoen alleen maar drastisch toenemen. Niemand bekommert zich om een mogelijke pandemie en al zeker niet de vakantieganger die er rustig op los reist over de wereld.
Het kabinet heeft uitsluitend zoveel injectiematerieel besteld dat elke Nederlander twee keer ingeënt kan worden mocht de griep echt toeslaan. We hebben het dan wel over het bestaande middel Tamiflu dat zeker nog niet gespecificeerd is op de Mexicaanse varkensgriep. In Denemarken is zelfs al gebleken dat de nieuwe griep in één bewezen geval resistent bleek te zijn tegen de huidige griepspuit.
Het bedrijfsleven en nutsbedrijven zijn eveneens niet klaar voor een pandemie. De waterschappen zijn wel met de voorbereidingen begonnen maar zijn op zijn vroegst in de herfst klaar terwijl de griepgolf al eind augustus verwacht kan worden. Bij een piek zal naar verwachting dertig tot vijftig procent van het personeel ziek thuis zitten en dan ontwricht de gehele maatschappij. Viroloog Galema (UMC Nijmegen ) vindt zelfs dat de wandelvierdaagse een dermate grote bron van introductie van het virus kan zijn vanwege het aantal deelnemende nationaliteiten, dat nagedacht dient te worden over het doorgaan van de vierdaagse. Het Nationale Crisis Centrum heeft bedrijven en nuts-instanties opgeroepen om grote haast te maken met hun rampenplannen.
Het RIVM heeft de nodige informatie over het nu Influenza A (H1N1) genoemde nieuwe virus op haar website gepubliceerd. Van de nu 143 bekende patiëntengevallen zijn er 56 in Nederland besmet geraakt. |