Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-01-2009  

Cogas verhoogt, Electrabel verlaagt gasprijs

 

ALMELO - De liberalisering van de energieprijzen geeft rare kronkelingen. Zo verlaagt het Belgische Electrabel haar gasprijzen in 2009 tussen de 8 en 25% schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Electrabel is onderdeel van de Franse energiereus GDF Suez. In Nederland is Electrabel de grootste energieproducent van electra, dat hoofdzakelijk aan het bedrijfsleven wordt verkocht.

Door de overnames van de kleinere Nederlandse spelers Rendo en Cogas kreeg het bedrijf ook grip op de Nederlandse consumentenmarkt. In tegenstelling tot de verlaging van de Belgische consumentenprijs, verhogen Rendo en Cogas echter hun prijzen behoorlijk, zodat het er op lijkt dat de afnemers van Rendo en Cogas uiteindelijk de prijs betalen die de Nederlandse gemeentelijke aandeelhouders voor de verkoop ontvingen.
Electrabel België gaat de teruggaves verrekenen via tussentijdse facturen en dat kan naar gelang de periode waarover de consument in België klant is, per gemiddeld gezinsgebruik uiteenlopen van 120 tot 540 euro. De afnemers van Rendo en Cogas in Nederland moeten echter rekening houden met een gemiddelde stijging van 130 euro op jaarbasis.
Overigens meldt Het Laatste Nieuws ook dat de namen Rendo en Cogas in 2009 zullen verdwijnen en Electrabel de nieuwe naam wordt voor de afnemers.

Archief
Terug naar vorige pagina