Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-11-2018  

Paardenziekte Rhino heerst rond Hardenberg

 

HARDENBERG – In de gemeente Hardenberg is het rhinopneunomie-virus vastgesteld. De paardenziekte ‘Rhino’ kan dodelijk zijn en is zeer besmettelijk. Voor de regio geldt dan ook een vervoersverbod van paarden. Bij een van de paarden heeft de dierenarts euthanasie toegepast. Voor twee paarden kwam de medische hulp waarschijnlijk nog op tijd. Eerder dit jaar werd het virus in de regio Vaassen vastgesteld
Het Rhino-virus heeft meerdere karaktervormen, zo komt de abortus-variant voor bij drachtige merries, kent men de neurologische vorm met verlammingsverschijnselen en de verkoudheidsvariant die minder gevolgen met zich meebrengt.
Paarden die eenmaal besmet zijn, dragen het virus levenslang met zich mee. Zo’n 80 procent van de paarden in Nederland heeft voldoende afweerstoffen om deze verkoudheidsvariant in toom te houden.
Van en naar de stallen die besmet zijn, mogen geen paarden worden vervoerd. De incubatietijd bedraagt zo’n 14 dagen.
Organisaties van hippische evenementen nemen meestal ontsmettingsmaatregelen bij aanvoer van paarden of gelasten het evenement af. Ontsmettingsmaatregelen wordt een ieder aangeraden in het gebied waar het virus actief is geworden.
Meer weten om wat te kunnen doen? Klik hier!

Archief
Terug naar vorige pagina