Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-06-2018  

Tekorten dreigen voor gemeente Wierden

 

WIERDEN – Na jaren van ‘welstand’ dreigt ook de gemeente Wierden in de rode cijfers te belanden. Op taken als de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet kwam Wierden in 2017 een bedrag van bijna 8 euroton tekort met een flink stijgende tendens. De verwachting is derhalve dat Wierden in de komende jaren in de rode cijfers beland bij ongewijzigd beleid. Voor dit jaar is naar verwachting de geoormerkte reserve al niet meer voldoende.
De negatieve tendens kon nog worden ‘gemaskeerd’ door gunstige baten van het grondbedrijf en reeds doorgevoerde bezuinigingen, waardoor in 2017 onder de streep voor de gemeente nog 2,3 miljoen euro overbleef. Dat geld gaat voorlopig in de algemene reserve.
De ‘kersverse’ wethouder Richard Kortenhoeven presenteerde de jaarstukken daarom met enige scepsis. Hij voorziet dat de gemeente Wierden nog meer moet bezuinigen en mogelijk ook een streep moet zetten in beoogde investeringsprojecten. Kortenhoef keek met een schuin oog ook richting Den Haag dat de voormalige rijkstaken Jeugdwet en Wmo over de schutting gooide richting gemeenten maar daarbij niet de benodigde pecunia leverde. ‘Binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wordt volgende maand bekeken of we landelijk geen actie moeten voeren richting politiek Den Haag’, aldus Kortenhoef. Vooral bij gotere Twentse gemeenten als Enschede, Hengelo en Almelo bedragen de tekorten op het sociale domein al meerdere miljoenen euro's.

Archief
Terug naar vorige pagina