Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-03-2018  

Gemeenten lekken data naar de NOS

 

DEVENTER – De gemeenten Deventer, Leiderdorp en Woerden hebben persoonlijke data van kandidaatsraadsleden gelekt naar de NOS inclusief het burger servicenummer (Bsn).
De omissie ontstond doordat de persoonlijke gegevens uit de bestanden van de Kiesraad werden doorgegeven. De Kiesraad vroeg bij de inschrijving als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen wel naar het Bsn, maar dat bleek achteraf niet verplicht.
De NOS heeft bij alle gemeenten in Nederland de kandidatenlijsten opgevraagd en kreeg van voornoemde gemeenten alle persoonsgegevens zoals vermeldt in het bestand van de Kiesraad. De NOS stelde de gemeenten zelf op de hoogte van de omissie met de mededeling dat alle niet relevante data zijn vernietigd. De gemeente Deventer stelde daarop de betrokken kandidaten niet op de hoogte van de misser. Het kwam toch naar buiten omdat de NOS over de gelekte data publiceerde. In Deventer hebben nu negen partijen om opheldering gevraagd hoe de data gelekt werden en zij willen naast excuses ook weten hoe de gemeente denkt een dergelijke omissie in de toekomst te kunnen voorkomen.
De NOS en andere media vragen altijd de kandidatenlijsten op bij verkiezingen voor ‘background checks’ van kandidaten.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina