Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-03-2018  

Energiefonds Overijssel gaat door!


Bij de biocentrale van Brouwer werd het het eerste lustrum van Energiefonds Overijssel gevierd.
(foto: Esther van de Wallen)
 

Biocentrale
Neem bijvoorbeeld de zeer efficiënte biomassacentrale van Brouwer Biocentrale BV in Balkbrug, waarin Energiefonds Overijssel investeert. Nergens in Nederland maakt een systeem op zo’n efficiënte manier energie van lokaal verkregen snoeihout.

Innovatieve oplossing: een vliegwiel
Duurzame energie opwekken brengt met zich mee dat er te veel energie kan zijn wanneer de zon veel schijnt of de wind hard waait. Op dat moment hebben netbeheerders moeite om een goede balans te vinden tussen vraag en aanbod. Energie opslaan is dan een uitstekend en noodzakelijk middel om van duurzame energieproductie een succes te maken. Het bedrijf S4 Ancillary Services slaat die energie op in een enorm vliegwiel. Echte innovatie, waarbij Energiefonds Overijssel zelf met risicodragend eigen vermogen is ingestapt.

Schoolvoorbeeld verduurzaming
De directie van Hogeschool Viaa heeft besloten van de school een vooruitstrevend voorbeeld voor de gehele provincie te maken door de school drastisch te verduurzamen met financiering van Energiefonds Overijssel. Bijzonder is dat zowel leerlingen als medewerkers worden betrokken bij de verduurzaming en kennis opdoen die ook thuis tot een verbeterde energie-efficiëntie kan leiden.

Huurders zitten er warm bij
Woningbouwcorporaties hebben met geld van Energiefonds Overijssel veel woningen kunnen verduurzamen. Een mooi voorbeeld is de Dollardflat in Zwolle, ook wel bekend als de vleermuisflat. De bewoners kregen een mooie, extra geïsoleerde buitenmuur, waarbij het onderkomen van de plaatselijke vleermuizen behouden bleef. Zonder de inspiratie door Energiefonds Overijssel hadden sommige woningcorporaties de verduurzaming nog niet opgepakt, zo bleek uit gesprekken.

Benutting van mest en zon
Met financiering door Energiefonds Overijssel zijn ook diverse monovergisters geïnstalleerd bij boerderijen om energie uit mest te winnen. Daarnaast zijn veel zonnepanelen geplaatst op grote industriële daken, boerderijen en op sociale huur- en koopwoningen.

Geen gewone financiers

In nauwe samenwerking met de stad Deventer stond Energiefonds Overijssel aan de wieg van het zogeheten woningabonnement, uitgevoerd door WOAB. Dat Energiefonds Overijssel meer doet dan alleen financieren, blijkt uit de mening van Henk de Jager, oprichter van WOAB: “De investeerders van Energiefonds Overijssel zijn geen gewone financiers. Ze zitten er dicht op, helpen echt bij hoe de dingen moeten gebeuren. De hele rapportage moet bijvoorbeeld tip top zijn. Als WOAB zouden wij nooit zo’n hoog niveau hebben bereikt. Na een lening bij de bank komt er niemand meer langs, maar de accountmanagers van Energiefonds Overijssel stappen wel binnen. Echt hands-on. Samen zijn zij eigenlijk een soort kritisch opbouwende en betrokken commissarissen. Energiefonds Overijssel is  kritischer dan andere toezichthouders en dwingt tot echt nadenken. Het fonds zet de zaak soms terecht op scherp.”

Wilt u ook aan de slag?
Heeft u ook plannen voor energiebesparende of energieopwekkende projecten en zoekt u een flexibele, kritische financier met een lange adem en oog voor innovatie? Iemand die u helpt bij de ontwikkeling van nieuwe ideeën? Kijk dan op www.energiefondsoverijssel.nl

Archief
Terug naar vorige pagina