Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
22-02-2018  

ZGT heeft saneringsplan helder

Vooral minder ondersteunende functies
 

ALMELO/HENGELO/ENSCHEDE – In ziekenhuisland ontkomt men niet aan kostenreductie door oplopende verliezen. Landelijk had een kwart van de ziekenhuizen een financieel tekort.
Beide Twentse ziekenhuisorganisaties MST en ZGT behoren tot die categorie. Zij scoren zeer matig in de jaarlijkse benchmark van BDO Accountants. MST scoort een 3 en ZGT een 5. Daarmee staan de Twentse ziekenhuizen respectievelijk op plek 63 en 54.
MST in Enschede kondigde in 2016 al forse bezuinigingen aan en in juni 2017 volgde ZGT met ziekenhuizen in Almelo en Hengelo.
ZGT meldde toen dat tot 15 miljoen euro structureel bezuinigd moest worden. In oktober 2017, net voor het aantreden van oud- minister Henk Kamp als voorzitter van de raad van commissarissen, kwam ZGT met het bericht dat 150 banen gingen verdwijnen in vooral management en ondersteunend personeel. Dit om zoveel mogelijk handen aan het bed te houden. Nu wordt duidelijk dat de bezuiniging nog wat verder is opgerekt naar structureel 20 miljoen euro om in 2019 weer zwarte cijfers te kunnen schrijven. De meeste banen gaan verloren door natuurlijk verloop en werd vorig jaar al ingezet. In 2017 werd mede daardoor het verlies al beperkt tot 11 miljoen euro. Dit jaar is nog een verlies voorzien van 2 tot maximaal 4 miljoen euro, rekening houdend met 80 banen minder.
ZGT is verder met zorgverzekeraars als Menzis in overleg om zorgtaken te verleggen naar de eerste lijnszorg van huisartsen, mits financieel afgedekt door de zorgverzekeraars.Dit gaat mogelijk gepaard met overname van een aantal personeelsleden. Ook gaat ZGT scherper onderhandelen bij inkoop van zorgartikelen. Vinger aan de pols hebben vooral de afdelingen ‘bijzonder beheer’ van banken in de saneringsplannen bij ZGT en andere ziekenhuizen in den lande.    

Archief
Terug naar vorige pagina