Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
17-02-2018  

Rijssen roept CdK te hulp voor Regio Twente

Bestuurlijke verhoudingen in Twente problematies
 

RIJSSEN-HOLTEN – Burgemeester Arco Hofland van de gemeente Rijssen-Holten heeft waarnemend Commissaris der Koning Boele Staal gevraagd zich te verdiepen in de bestuurlijke verhoudingen van het samenwerkingsverband Regio Twente. Het samenwerkingsverband is de overkoepelende bestuurslaag van de 14 Twentse gemeenten.

Aanleiding tot die opmerkelijke stap is het besluit van de gemeenteraad van Rijssen-Holten om geen eurocent te steken in de gezamenlijke vijfjarige ontwikkelingsagenda ‘Agenda voor Twente’. 
Vooor de ‘Agenda voor Twente’ zouden de 14 gemeenten jaarlijks 7,50 euro per inwoner moeten afdragen om de investeringen uit de ‘Agenda voor Twente’ te kunnen financieren. De gemeenteraad van Rijssen-Holten vindt dat de ‘Agenda voor Twente’ een te hoog Enschede-gehalte heeft en vreest buitenspel te komen staan inzake de zeggenschap over de eigen bijdrage van 285.500 jaarlijks.

Omdat ook het financieel kwakkelende Almelo waarschijnlijk afhaakt, dreigt een verder deficit van zo’n 543.000 euro per jaar. Almelo kan dat bedrag zeker tot 2021 niet ophoesten.
Die ontwikkeling zet vraagtekens bij de gemeenteraad van Hellendoorn om het besluit om wel bij te dragen, mogelijk te heroverwegen. Indien Hellendoorn alsnog afhaakt, loopt het totale deficit nog eens met 268.267 euro op naar een slordige 1,1 miljoe euro.
Mocht het zover komen, is niet ondenkbaar dat nog meerdere plattelandsgemeenten afhaken. In dat geval wordt de positie van de Enschedese burgemeester Van Velzen als ‘kartrekker’ haast een onmogelijke.

Volgens burgemeester Hofland zou de CdK ook moeten kijken naar het bestuurlijke wij-gevoel in Twente. Of Hofland daarmee ook doelt op de houding van zijn eigen gemeenteraad en die van andere gemeenten binnen Twente, wordt niet hardop gezegd. Feit is echter wel dat het samenwerkingsverband Regio Twente zich bestuurlijk in de loop der jaren meer en meer zelfstandiger heeft ontwikkeld.

Archief
Terug naar vorige pagina