Middels extreem ultraviolet licht kan de elektronenversneller van ASML eveneens isotopen produceren. |
|
DEN HAAG/ALMELO – De Tweede Kamer heeft een stokje gestoken voor mogelijk de verkoop van Urenco in Almelo. De producent van verrijkt uranium als brandstof voor kerncentrales en isotopen voor de radiologische zorg staat al een tijdje in de etalage omdat de Duitse aandeelhouders RWE en E.ON (Uranit) hun aandelen willen slijten omdat Duitsland besloten heeft uit kernenergie te stappen.
Ook de Britse staat is aandeelhouder en overwoog eveneens de aandelen te willen verkopen. Het kabinet Rutte II overwoog ook verkoop en al vaker werden daarover Kamervragen gesteld.
Motie blokkeert verkoop
Nu heeft een aangenomen motie van de Kamerleden Bruins (Christen Unie), Ronnes (CDA) en Leijten (SP) een dergelijk voornemen vanuit verschillende invalshoeken geblokkeerd. Volgens de motie moet "vanuit strategisch en veiligheidsbelang voorkomen worden dat delen van URENCO in handen komen van andere landen of bedrijven."
De blokkade tot verkoop is mede ingegeven vanwege moeizame onderhandeling met een Japans/Amerikaans consortium over een mogelijke koop.
Isotopen
Urenco kan zich voorlopig richten op de wereldmarkt van brandstofstaven voor kerncentrales en nucleaire isotopen voor toepassingen in de zorg en industrie. In dat laatste wil het wereldleider worden. Met 35 procent marktaandeel is het dat bijna. In de komende jaren gaat Urenco miljoenen euro’s investeren in een verdubbeling van de productie van isotopen.
Wereldleider in de productie van isotopen is nu nog nipt Rusland, gevolgd door Urenco dat sinds 1990 isoptopen produceert. Toch komt er waarschijnlijk ook concurrentie uit eigen land. Chipfabrikant ASML wil zijn vinding Lighthouse te gelde maken door een consortium op te richten voor de productie van niet- nucleaire isotopen middels extreem ultraviolet licht. Deze toevalsvinding kan het gebruik van nucleaire isotopen in de radiologische zorg sterk doen verminderen. |