Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
27-12-2017  

Vier Twentse gemeenten houden aandelen Vitens

 

REGIO – De gemeenten Borne, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Wierden zijn niet bezweken voor het bod van de provincie Overijssel om hun aandelen van drinkwaterbedrijf Vitens aan de provincie te verkopen. Zij kozen voor de lange termijnvisie qua jaarlijkse dividend en (minimale) medezeggenschap over de primaire levensbehoefte drinkwater.
Van de 25 Overijsselse gemeenten verkochten 12 gemeenten hun Vitens-aandelen aan de provincie die daarmee het aandelenpakket vergrootte naar 13,4 procent, zijnde een verdubbeling. Niet helemaal de doelstelling van de provincie maar niet alle gemeenten in Overijssel zijn financieel noodlijdend.

Zo konden Almelo en Twenterand bijvoorbeeld niet om het aanbod heen. Beide gemeenten staan onder preventief financieel toezicht van de provincie Overijssel. De gemeente Almelo ontvangt voor haar aandelen Vitens de somma van 3,8 miljoen euro.  Almelo accepteerde ook het provinciaal bod van 6,8 miljoen euro op haar aandelen Enexis. De koopsommen brengen een verlichting van de schuldenberg die werd opgebouwd tijdens de jaren dat gemeentesecretaris Herman Geerdink de stad als een bedrijf aanstuurde. Saillant in deze is dat de ex- D66’er prominent op de kieslijst staat van het CDA als mogelijk toekomstig wethouder. Het CDA in Almelo heeft kennelijk nog weinig geleerd van die megalomane bestuursperiode waarin de eigen wethouders Sjoers (Stadsontwikkeling) en Van Broekhoven (Financiën) en de 'gesjeesde' transitiemanager Geerdink toen een prominente rol speelden.

Archief
Terug naar vorige pagina