Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
05-10-2017  

Wierden zet streep door hondenbelasting

 

WIERDEN – De gemeente Wierden heeft een sluitende begroting gepresenteerd voor 2018 zonder extra lastenstijging voor de burger. Wel wordt de inflatiecorrectie toegepast. Een van de meevallers zit in de lagere kosten die afvalverwerker Twence berekend voor de verwerking van huishoudelijk afval. Twence hoeft namelijk geen rekening meer te houden met de verkapte miljoenenfinanciering voor de investeringen van de Twentse gemeenten voor de Agenda van Twente. 

Hondenbezitters in de gemeente Wierden zijn echter de grote ‘winnaars’ met het direct stoppen van het opleggen van de hondenbelasting. De huidige coalitie had al in het coalitieakkoord vastgelegd de hondenbelasting over een termijn van drie jaar af te bouwen, maar dat gebeurd nu in één keer. De reden is simpel. Met een afbouwperiode blijven de handhavingskosten wel bestaan terwijl de inkomsten afnemen.
De hondenbelasting werd in Nederland als gemeentelijke heffing in de middeleeuwen ingevoerd als economische belasting voor werkhonden, maar ook om hondsdolheid te bestrijden door het verminderen van zwerfhonden. In Wierden  vindt men dat inmiddels achterhaald, mede ook omdat de opbrengsten grotendeels in de algemene middelen werden gestort. Veel gemeenten gingen Wierden al voor met de afschaffing van hondenbelasting. In Twente waren dat o.a. Dinkelland en Tubbergen. (overzicht)
Wierden staat er gezond voor, zo blijkt uit de begroting. Er komt zelfs geld vrij voor grotere investeringen zoals het vernieuwen van rioleringen, verbeteren van bermkanten en vernieuwende ontwikkeling in het buitengebied.

Archief
Terug naar vorige pagina