Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
24-06-2017  

Moeraskoorts paardenstal bij Bad Bentheim


Ten zuiden van Bad Bentheim is een vervoersverbod van paard-achtigen ingesteld.
 

BAD BENTHEIM (D) – Bij een stalhouderij ten zuidwesten van Bad Bentheim is een paard afgemaakt dat getroffen werd door het virus Equine infectieuze anemie (EIA), ook wel moeraskoorts genoemd. De andere paarden op stal zijn gecontroleerd en bleken virusvrij.  De Duitse veterinaire autoriteiten hebben rond de getroffen stalhouderij een vervoersverbod ingesteld. Voor de getroffen stalhouderij geldt een quarantaine van twee maanden.  De ziekte kent Europees een meldingsplicht sinds 2010.

Moeraskoorts is een virale infectieziekte die bloedarmoede veroorzaakt en gepaard gaat met terugkerende koortsperioden. De ziekte komt voor bij paarden, muilezels en ezels en wordt door bloedzuigende insecten verspreid. Bij drachtige dieren kan ook de foetus geïnfecteerd raken. Het is geen zoönose. Dat wil zeggen dat mensen de ziekte niet kunnen krijgen of overbrengen. Wel is er een menselijke variant die malaria wordt genoemd.
Het virus wordt uitgescheiden via ontlasting, bloed en sperma van paardachtigen en overgebracht door muggen, vliegen en dazen. Dat gebeurt vooral in lente, zomer en herfst en vooral in laaggelegen, moerasachtige gebieden. Tegen erg warme en droge omstandigheden is het virus niet goed bestand.

Equine infectieuze anemie is lastig te bestrijden. Er zijn geen geneesmiddelen tegen. Bestrijden van muggen en dazen is de beste preventie. Laat bijvoorbeeld niet langdurig water staan in drinkbakken en emmers waar muggen larven in kunnen uitzetten.  
Lees meer…

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina