Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
01-06-2017  

Marquette´s doq 16 geeft impuls aan Vriezenveen


v.l.n.r.: Hans en Pa Evers, wethouder Jan-Herman Scholten en Magda Evers bij de onthulling van de naam doq 16 voor het arbeidsmigranten-pension van Marquette Detachering aan het kanaal in Vriezenveen.
 

VRIEZENVEEN – Ruim 10 jaar stond het oude Raiffeisen-pand aan de Wierdenseweg 16 in Vriezenveen leeg. Het bedrijventerreintje waar in vroegere tijden de Landbouwersbank en het aanpalende bankgebouw zat ingeklemd tussen het spoor Almelo-Mariënberg en het kanaal Almelo-De Haandrik lag er al een tijdje zieltogend bij sinds de laatste gebruiker de Jong & Laan accountants belastingadviseurs verkaste naar een nieuwbouwpand aan de Koningsweg 2.

Marquette Vastgoed
Min of meer bij toeval kwamen Hans en Magda Evers op het spoor van de panden die er verloederd bijlagen. Hun bedrijf Marquette Detachering op het Bedrijvenpark Twente 331 in de gemeente Almelo is een boeiend, uitdijend bedrijf dat arbeiders uit Oostbloklanden als Polen, Hongarije en Roemenië succesvol uitzet bij bedrijven in geheel Overijssel. Zo’n 700 werknemers telt Marquette Detachering inmiddels maar met de groei neemt ook het huisvestingsprobleem toe van nieuwkomers. ‘Dat is de groep die nog in een gewenningsfase zit’, zegt Hans Evers. ‘Ze komen hier in principe alleen naar toe om geld te verdienen voor thuis. Vier weken hard werken en dan weer een lang weekend naar huis. De beloning in Nederland en het thuisland loopt nog ver uiteen en ze willen hier dus bouwen aan hun toekomst. Het zijn bijna allemaal vakmensen als metaalbewerkers en lassers en productiemedewerkers of bouwvakkers. Wij bieden een goed Nederlands salaris maar vinden ook dat zij recht hebben op goede huisvesting’, aldus Evers.

Dat bleek minder makkelijk gedaan dan gezegd door verzet van bewoners in steden en dorpen en ook gemeentebesturen namen daardoor een afwachtende houding aan. Zo ontstond Marquette Vastgoed dat zich richt op onroerend goed om arbeidsmigranten te huisvesten. Villapark ’t Lageveld in Wierden werd als eerste aangekocht om medewerkers te huisvesten. De gemeente Wierden stond niet te juichen, maar blokkeerde het ook niet en zo ontstond na een grondige opknapbeurt een eerste huisvestingslocatie voor de werknemers, die de kritiek van de werkgevers Magda en Hans Evers kon doorstaan maar ook voldoet aan de door de wet gestelde voorwaarden en in bezit is van het SNF-certificaat maar ook de Nationale Inspiratieprijs in brons Flexwonen kreeg toegedicht.

Her en der in de provincie werden woningen aangekocht en opgeknapt door de bouwtak Marquette Projecten dat ook door aannemers wordt ingehuurd of zelf grotere projecten ontwikkelt. Al die woningen blijven onder eigen beheer, onderhoud en toezicht. In Almelo ging de aankoop van de vroegere meisjesinrichting Huize Alexandra ter elfde ure niet door vanwege uitbreiding van het naastgelegen asielzoekerscentrum. De behoefte bleef derhalve hoog en nu volgt een nieuwe locatie in Vriezenveen waar de oude Raiffeisenbank werd omgetoverd in een fraai pension-onderkomen voor 30 arbeidsmigranten. De gemeente Twenterand werkte mee, Evers en de zijnen voeren het beheer en de arbeidsmigranten zijn blij, want de pensionkosten per week blijven met 57 euro laag.
‘Hier worden de door ons genoemde eerste-fase arbeidsmigranten gehuisvest. Diegenen die hier uiteindelijk willen blijven en hun gezin laten overkomen, helpen wij met reguliere huisvesting via de normale kanalen. Voor de groep die nog twijfelt, willen wij nog meer van dit soort  huisvesting organiseren. Wij vragen inzet, maar bieden veel ook qua zorg en begeleiding in deze fase, voor hen als onze werknemers en voor de buurtbewoners. Iedereen tevreden is ons uitgangspunt’, zegt Evers die wethouder Jan-Herman Scholten bereidt vond om samen met Pa Evers de naam doq 16 van het fraaie arbeidsmigrantenonderkomen te onthullen .

Marquette Groen
Zestig locaties waar Marquette Detachering haar werknemers in Overijssel huisvest. Dat betekende tevens dat het ondernemersechtpaar Evers nog wat extra verantwoordelijkheden kreeg. Opdrachtgevers willen natuurlijk dat hun ingehuurde krachten op tijd op het werk verschijnen. Zo ontstond Marquette Logistiek dat inmiddels een wagenpark beheert van 60 voertuigen om medewerkers van en naar de diverse werkplekken binnen Overijssel te vervoeren. Zestig voertuigen die onderhoud behoeven, maar vooral aan alle veiligheidsregels moeten blijven voldoen. Geboren uit nood vanwege de vele huisvestingslocaties.

Die vele huisvestingslocaties hebben nog een verder gevolg gehad. Rondom de onderkomens is groen en veel groen zoals op villapark Het Lageveld of het inmiddels ook in bezit zijnde naastgelegen Buitengoed Het Lageveld waar Marquette Projecten recreatieve luxe villa’s voor koop of verhuur realiseert.
Al dat groen moet worden onderhouden en zo werd Marquette Groen geboren. Inmiddels uitgedijd met vakbekwame hoveniers dat naast het groen rond de eigen Marquette Vastgoedpanden ook in opdracht werkt voor particulieren, bedrijven en gemeenten. Naast doq 16 is dat de tweede revitalisering op het oude bedrijvenparkje in de kanaalzone aan de Wierdenseweg in Vriezenveen. De gemeente Twenterand kan er trots op zijn dat Magda en Hans Evers dat allemaal van de grond tillen.

Fotoreportage (36 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina