Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
22-10-2008  

Verzet rookverbod horeca groeit

 

HENGELO - Volgens een bericht op RTV Oost hebben in Overijssel zich tot nu toe bijna vijftig horecaondernemers aangesloten bij de Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer.
De stichting wil in een bodemprocedure het rookverbod voor de horeca laten terugdraaien. Over twee weken wordt de staat gedagvaard zegt een woordvoerder van de stichting. Landelijk hebben zich ruim 960 horecabedrijven aangesloten. Een deel van de bedrijven wil op 1 november de asbakken weer op tafel zetten, omdat door het rookverbod veel minder omzet wordt gedraaid. Kroegbazen in Zwolle en in Enschede hebben al aangegeven mee te doen aan de actie. 

TC Tubantia meldt:

ENSCHEDE - Enschedese buurtcafés gaan lijnrecht in tegen het landelijke anti-rook beleid. Tijdens een bijeenkomst in café De Doedelzak besloten negentien buurtcafé’s mee te doen aan een actie op zaterdag 1 november de asbakken weer op tafel te zetten. Tevens sloten ze zich aan bij de landelijke Stichting Kleine Horeca Ondernemer, die al 965 leden kent.
"Ik ga liever met mijn zaak kapot dan dat ik zo door moet gaan”, zei Theo van Baal, eigenaar van de Doedelzak, die daarmee het gevoel van zijn collega’s verwoordde. Met de actie om op 1 november de asbakken weer op tafel te zetten, volgt Enschede het voorbeeld van cafe-eigenaren in steden als Tilburg, Breda, en Groningen. Afgesproken is ook om een adequaat systeem in te voeren om elkaar bij controles te waarschuwen. 

Volgens de ondernemersorganisatie Koninklijke Horeca Nederland dreigen 3000 ondernemers het loodje te leggen als gevolg van het rookverbod. Vooral in discotheken en kroegen is de omzet met bijna 30% teruggelopen en ook blijkt volgens makelaars dat  horecabedrijven inmiddels onverkoopbaar zijn geworden. In Borculo ging een kastelein daarom noodgedwongen over op een verkoop van inventaris.

Bij vele kasteleins wordt de asbak weer op tafel gezet als men er naar vraagt. Deze kasteleins zeggen niet langer lijdzaam hun faillissement te willen afwachten, mede omdat de klanten steeds meer hun eigen feestjes organiseren in keten, huurzaaltjes of thuis waar wel druk gepaft kan worden. Ook komt het voor dat spontaan 'gelapt' wordt om een boete te betalen. Gelet op al deze ontwikkelingen, mag politiek Den Haag zich afvragen of met het algemene rookverbod het middel niet zijn doel voorbij is geschoten waardoor een volstrekt oncontroleerbare 'stapcultuur' is ontstaan?

Archief
Terug naar vorige pagina