|
|
ALMELO - Cogas B.V., Cogas Infra Services B.V. en Cogas Duurzaam B.V. worden gesplitst van Cogas Infra en Beheer B.V. In het laatste onderdeel van het in Almelo gevestigde Cogas is het netwerkbeheer ondergebracht. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) verricht Cogas Infra en Beheer B.V. de wettelijke taak als netwerkbeheerder. Toch werken alle bedrijfsonderdelen met nagenoeg hetzelfde logo. Dat mag niet van ACM dat zelfs met een boete dreigde. Eerder al werden Drents/Overijsselse Rendo en het Zeeuwse Delta op de vingers getikt.
Cogas verkocht in 2006 haar toenmalige commerciële leverantie-aansluitingen aan Electrabel voor 75 miljoen euro. Dat geld werd toen verdeeld onder de aandeelhoudende gemeenten. Inmiddels heeft Cogas al weer een drietal commerciële activiteiten.
Cogas heeft inmiddels toegezegd dat het voor 1 september 2017 het wettelijke netwerkbeheer van Cogas Infra en Beheer B.V. volledig zal loskoppelen onder een andere naam met aparte website en onderscheidende emailadressen. Het nu nog hetende Cogas Infra en Beheer B.V. mag de andere binnen het concern vallende commerciële bedrijfsonderdelen ook niet bevoordelen. ACM heeft de schriftelijke toezegging van het Cogas-concern als algemeen bindend verklaard. De nieuwe naam voor Cogas Infra en Beheer B.V. is nog niet publiekelijk gemaakt.
Het netwerkbeheersdeel van Delta heeft onder druk van een boete van 100.000 euro per week sinds 1 januari jl de naam Enduris. Ook onder andere Essent, Nuon en Eneco werden door wetgeving gedwongen de naam voor hun netwerkbedrijf te veranderen. In het geval van Essent werd dit Enexis, in Nuon Liander en in het geval van Eneco werd het netwerkbedrijf Stedin genoemd. |