Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
18-05-2017  

Cogas boerde goed in 2016

 

ALMELO – Netbeheerder Cogas NV wist in 2016 haar winst te verdubbelen, zo blijkt uit het vandaag gepresenteerde jaarverslag. Dat Cogas goed had geboerd werd al eerder duidelijk toen het in april bekend maakte dat het een extra-dividend van in totaal 20 miljoen euro extra zou uitkeren. Nu komt daar  regulier 10,2 miljoen euro bij voor de aandeelhoudende gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Hardenberg, Hof van Twente, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand en Wierden.  De gemeente Almelo is daarbij spekkoper met zo’n 23 procent aandelen van het oorspronkelijke Almelose gemeentelijk gasbedrijf. Dik 2,3 miljoen euro krijgt Almelo dus regulier bovenop het eerder aangekondigde eenmalige extra dividend van zo'n 5 miljoen euro. Het komt de in financieel zwaar weer verkerende gemeente goed uit. Vijf jaar geleden keerde Cogas ook al eens een extra miljoenen bonus uit aan de aandeelhouders vanwege de al te gunstige solvabiliteit. De winst na belastingafdracht van Cogas bedroeg in 2016 liefst 15.042.000 euro.

Meer biogas
De winst ging niet ten koste van de investeringen. In 2016 investeerde Cogas 14,5 miljoen euro in het vervangen van ondergrondse leidingdelen, het plaatsen van ‘slimme meters’, de aanleg van glasvezelnetwerken en investeren in biomassa-systemen.
Dat laatste vooral omdat minder beroep kan worden gedaan op het Groningse aardgas. Stadsverwarming en biogas zal dus in de toekomst meer gaan stromen door de diverse pijpleidingen van Cogas.

Archief
Terug naar vorige pagina