Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
26-04-2017  

COA sluit AZC´s Azelo, Hengelo, Rijssen

 

REGIO – Na het sluiten van de asielzoekersopvang in Ootmarsum en het in oktober jl. van de lijst halen van het nooit gerealiseerde AZC Enschede, kondigt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meerdere sluitingen aan. In de regio gaat het AZC in Azelo (gem. Borne) dicht, evenals de aanvullende opvanglocaties aan de Willemstraat in Hengelo en aan de Borkeldsweg in Holten.
Verder wordt in Schalkhaar de opvang in caravans opgeheven. Wel blijft de opvang aan de Frieswijkerweg in Schalkhaar (cap. 550) open evenals de aparte opvang voor minderjarige asielzoekers (48) in Deventer.
Het AZC aan de Vriezenveenseweg in Almelo met een capaciteit van 486 mensen blijft eveneens geopend. Over de vorig jaar geopende naastgelegen locatie voor de opvang van jonge asielzoekers is nog niets bekend. De opvang in Almelo bestaat al sinds 1992. Toen werd een periode van 10 jaar vastgelegd maar dat werd telkens verlengd.

Borne overvallen
Voor de gemeente Borne valt de sluiting van AZC Azelo rauw op het dak. De locatie Azelo werd eerder al eens gesloten in 2012. Na veel aandringen door COA werd de opvang in Azelo in 2014 weer heropend en investeerde de gemeente de nodige pecunia. Het hield toen andere ontwikkelingen met het voormalige internaat tegen. Er was toen sprake van een kuuroord. De gemeente Borne heeft wel begrip dat het COA de totale capaciteit wil aanpassen op de behoefte, maar zet wel vraagtekens bij dit ‘hap snap’ beleid.waarin Borne zich als een speelbal voelt. Het AZC Azelo gaat in november dicht.

Behoefte
Het COA heeft in het hele land een totale capaciteit voor de opvang van 48.700 personen. De actuele vraag staat daar met 22.800 asielzoekers fors onder. Reden waarom COA al langer bezig is om de capaciteit dichter bij de behoefte te brengen. Sinds medio 2016 tot eind maart 2017 is al van 1.300 medewerkers afscheid genomen. Daar komt nu nog een ontslaggolf van 550 medewerkers overheen. COA telt landelijk 61 opvanglocaties. Daarvan moeten er 45 dicht of zijn deels al gesloten.

Archief
Terug naar vorige pagina