Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-04-2017  

Heel Noordoost Nederland krijgt jodiumpillen thuis


Het stralingsgebied rond Lingen bij een ramp.
 

DEN HAAG – De Nederlandse overheid stuurt vanaf september jodiumpillen naar Nederlanders onder de 40 jaar die hemelsbreed binnen een straal van 10 tot 100 km van een kerncentrale wonen. Het betreft jongeren tot 18 jaar in een straal van 100 km en de middengroep van 18 tot 40 jaar in een straal van 10 tot 20 km.
De kerncentrales bij Lingen (D) in het Emsland, de kerncentrale in het Zeeuwse Borsele en de reactoren in België bij de plaatsen Doel en Tihange zijn het middelpunt van de straal.
Voor Oost Nederland is de kerncentale bij Lingen van belang. De overheid neemt de maatregelen om in de pas te lopen met de buurlanden.

Doel van dit alles is schade aan het lichaam te voorkomen bij een stralingscalamiteit. Als gevolg van straling kunnen mensen schildklierkanker oplopen. Het is dus niet de bedoeling de jodiumpillen al op voorhand te slikken, maar pas bij een calamiteit. Door het slikken van jodiumpillen wordt de schildklier verzadigd. Radioactief jodium dat bij een ‘meltdown’ van een kerncentrale vrijkomt, kan dan geen ‘plekje’ meer vinden in de schildklier en wordt dan door het lichaam geloost. Voor ouderen boven de 40 jaar heeft het slikken van jodiumpillen weinig zin vanwege de duur van het ontwikkelen van schildklierkanker.
Zwangere vrouwen buiten de aangegeven leeftijdscategorie kunnen de jodiumpillen via de huisarts of verloskundige opvragen.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina