Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
03-03-2017  

Tukker-campagne voor Tweede Kamerverkiezingen

 

REGIO – Volgens Danny de Vries, ambassadeur van de Twentse Ambassade in Amsterdam en Rotterdam, begint de Tweede Kamer op een louter Randstedelijke invulling uit te draaien of nog scherper opgemerkt, vooral een groot aantal volksvertegenwoordigers uit de Amsterdamse grachtengordel. Zo telt de huidige Tweede Kamer al zo’n 20-tal volksvertegenwoordigers die in Amsterdam wonen en dat dreigen er na 15 maart nog meer te worden als gekeken wordt naar verkiesbare plaatsen op de kandidatenlijsten van 28 deelnemende partijen aan de verkiezingen op 15 maart a.s.

Twente ondervertegenwoordigd 
Nu heeft Twente namens ruim 600.000 inwoners maar twee volksvertegenwoordigers in de personen van Han ten Broeke (VVD) en Pieter Omtzigt (CDA). Beiden maakten zich de afgelopen jaren druk voor o.a. de logistieke bereikbaarheid van Twente via de Twentekanalen, de op stapel staande verbreding van de A1 en de wegvernieuwingen van de N18 naar de Achterhoek, de verbetering van het ‘karrenspoor’ N35 tussen Almelo en Zwolle en een veiligere N36 van Almelo naar de Witte Paal.
Pieter Omtzigt is bovendien de man die namens de Tweede Kamer het toezicht houdt op ons pensioenkapitaal waar Brussel ‘snode plannen’ voor heeft. Toch moest Omtzigt vier jaar geleden zijn plekje bevechten met een voorkeurscampagne. Een campagne die maar liefst dik 36.000 voorkeurstemmen opleverde. Het CDA heeft er van geleerd en Omtzigt nu een hoge verkiesbare plek toegekend.
Met Sharon Dijksma (PvdA) als staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu kent Twente nu nog enige invloed in het kabinet Rutte/Asscher. Dat deed zij onbesproken maar haar partij wordt volgens de peilingen wel afgerekend op de toegenomen tweedeling. Dijksma verdient het echter om terug te komen in de Tweede Kamer.

Meer invloed

Met die drie houdt de Twentse invloed in het Haagse bestuurlijke bolwerk op. Tenzij Twente massaal andere Tukkers met voorkeurstemmen bedeelt, want de meeste staan op een onverkiesbare plaats. De geboortige Almeloër Hero Brinkman was al eens eerder kamerlid. Destijds in de partij van ‘Grote Geert’. Hij stapte toen uit de ‘club’ omdat hij het niet voor elkaar kreeg dat de ‘beweging van Wilders’ een normale partij met bestuur en met stemrecht voor leden moest worden in plaats van een eenmansbeweging die alles bepaald. De politieman Brinkman heeft dus in ieder geval de democratie in een hoog vaandel staan en is lijsttrekker van de Ondernemerspartij. De andere Twentse kandidaten zijn veelal politiek actief op het lokale front als wethouder zoals Mariska ten Heeuw (SP-Hengelo) en Bert Tijhof (CU-Rijssen/Holten) of als raadslid, maar allen op een onverkiesbare plek. Tenzij de kiezers in Twente massaal hun voorkeurstem uitbrengen op de Twentse kandidaat met hun politieke voorkeur. ‘De regionale belangen moeten beter worden geborgd’, zegt Danny de Vries van de Twentse ambassade. Het is dus aan u op 15 maart a.s.

Lees ook: 'Pieter als premier'

Archief
Terug naar vorige pagina