Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-03-2017  

Bodemas verbrandingsoven grondstof klinkers


v.l.n.r.: Carol Morssinkhof (algemeen directeur Morssinkhof Groep), Jeffrey Martinec (product manager Twence) en Paul Dijkman (directeur Van Gansewinkel Minerals) presenteren de nieuwe straatklinkers.
 

HENGELO – Afvalverwerker en energieproducent Twence in Hengelo zat jaren in haar maag met het restafval uit de verbrandingsovens. De resterende bodemas werd jarenlang gestort of gebruikt als basis bij de aanleg van wegen maar blijkt ook als grondstof te kunnen dienen voor de productie van betonnen straatklinkers.
Na opwerking van bodemassen bij Van Gansewinkel Minerals, waar het o.a. wordt ontdaan van metaaldeeltjes en kan het basisproduct als vervanger van zand en grind worden verwerkt in de productie van betonnen straatklinkers. Het restafval van Twence is daarmee een vrij toepasbare grondstof geworden.
De ontwikkeling in de circulaire samenwerking sluit aan bij het streven van de gemeenten in de Regio Twente om een wezenlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van beton, zoals onlangs is opgesteld in het convenant ‘Duurzaam Beton Regio Twente’.
Een eerste gebruiker van de nieuwe klinkers is er ook al. De nieuwe vestiging van Volvo Arendsen in Hengelo is rondom bestraat met de nieuwe klinkers.

Archief
Terug naar vorige pagina