Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-02-2017  

Bestuurscrisis in Haaksbergen, CdK kijkt toe

 

HAAKSBERGEN – Wethouder Peter van Vlaanderen van Leefbaar Haaksbergen heeft het vertrouwen in zijn collega’s opgezegd. Daarmee verkeert bestuurlijk Haakbergen in een crisis. Van Vlaanderen gaf in een schriftelijke verklaring aan dat hij het o.a. niet eens is met de verslaglegging en besluiten van de collegevergaderingen. Van Vlaanderen werd door uitgever De Roskam vorig jaar nog benoemd tot de op twee na beste bestuurder van Twente. 
Door de verklaring van Van Vlaanderen zit burgemeester  Gerrit-Jan Kok met een groot dilemma. Kok werd in juni 2015 tot waarnemer benoemd na het aftreden van burgemeester Gerritsen vanwege het Monstertruck-drama.

De collega-wethouders Van Spiegel (D66), Nijhuis (LH) en Prent (PvdA) herkennen zich niet in de kritiek van Van Vlaanderen. Volgens hen is door dit verschil van inzicht is een onhoudbare situatie ontstaan en zijn zij van mening dat verdere samenwerking met Van Vlaanderen in het college niet meer mogelijk is.'

Het geschil tussen Van Vlaanderen en zijn collega’s brengt ook een scheuring teweeg binnen Leefbaar Haaksbergen. Een meerderheid van de fractie blijft achter wethouder Nijhuis staan. Het minderheidsdeel achter Van Vlaanderen. De besturen van de coalitiepartners Leefbaar Haaksbergen, D66 en PvdA steunen Van Vlaanderen niet.

Oorzaken van het ‘ontsporen’ van het college liggen o.a. in de grote ophef rond het Marktplan en het op non-actief zetten van een ambtenaar na 36 jaar trouwe dienst door een ingehuurde ambtelijke manager. De rechter stuurde vorige week de gemeente en de ‘ontslagen’ ambtenaar opnieuw naar de onderhandelingstafel. "Het kan niet zo zijn dat we bij de rechtbank komen zonder ook maar iets van een dossier. Dit kan de gemeente in het slechtste geval zomaar 7 ton kosten en ik wil niet opdraaien voor dit soort flauwekul", zei van Vlaanderen, die o.a. personeelszaken in zijn portefeuille heeft. Van Vlaanderen was furieus en weigerde zijn politieke lot te verbinden aan deze miskleun. Wel beweerde hij dat met de betrokken ambtenaar de zaken op een nette wijze zullen worden afgerond. Daar lijkt Van Vlaanderen de kans niet meer voor te krijgen, nu zijn collega’s één lijn trekken.

De bestuurlijke crisis in Haaksbergen is tevens op het bureau van Commissaris der Koning Ank Bijleveld beland. Het mogelijk uiteenvallen van Leefbaar Haaksbergen kan leiden tot nieuwe coalitie-onderhandelingen.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina