Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
20-01-2017  

Heiers ziek door bodemvervuiling Kampen

 

KAMPEN – In Kampen is een probleem ontstaan bij de voorbereiding van de bouw van een parkeergarage. Heibedrijf H. van Dieren heeft de werkzaamheden stopgezet vanwege plotselinge ziekte van drie werknemers.
Eerst werd de machinist ziek en daarna twee ‘koppensnellers’ van het heibedrijf. De betrokken werknemers hadden bloed in hun urine en voelden zich slecht. De oorzaak lijkt nu te liggen in de vervuilde grond waarin men de heipalen slaat. Met het slaan van de palen lijkt het dat giftige dampen omhoog komen. De vervuilde grond was weliswaar vooraf 1,5 meter afgegraven maar dat lijkt niet voldoende te zijn.

Op de plek stond vroeger de gemeentelijke gasfabriek. Van gasfabrieken is bekend dat de bodem verontreinigingen als PAK, cyanide, zware metalen, BTEX en minerale olie bevat. Voor het opruimen van dergelijke verontreinigingen bestaan landelijke richtlijnen en nu ontstaat het vermoeden dat men in Kampen die richtlijnen heeft veronachtzaamd.
Kampen heeft grote haast met de bouw van de parkeergarage. Eerder al werd de vondst van archeologische resten van een sluis genegeerd en snel gesloopt.

Heibedrijf Van Dieren
uit IJsselmuiden nam ten aanzien van de bodemvervuiling adviseur Arno Scheltinga in de arm. Deze heeft geen goed woord over voor de gemeente Kampen die toch liet heien in vervuilde grond. Bovendien heeft de gedeeltelijke afgraving en bijkomd negatief effect dat omhoog komende giftige dampen in de ‘werkkuil’ blijven hangen en minder snel vervliegen, zei Scheltinga. 

Burgemeester Koelewijn, oud burgemeester van Rijssen/Holten, en projectwethouder Meijerink hadden gisteravond dus wat uit te leggen aan de zieke werknemers, het heibedrijf, de gemeenteraad en de bevolking van Kampen.

Archief
Terug naar vorige pagina