Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
12-01-2017  

Twence verlaagt tarieven afvalstoffen in 2018

 

HENGELO – Afvalstoffenverwerker en energieproducent Twence gaat per 2018 de tarieven voor de verwerking van huishoudelijk afval fors verlagen. Nu betalen de 14 Twentse gemeenten nog 116,39 euro per ton huishoudelijk restafval en 53,51 euro per ton gft-afval. Dat worden respectievelijk marktconforme tarieven van 70 euro en 32 euro per ton.
De gemeente Almelo is daardoor per 2018 een kleine 800.000 euro minder kwijt aan verwerkingskosten en Enschede bijna 1,6 miljoen euro. Voor de andere Twentse gemeenten zijn in verhouding dezelfde voordelen in kostenbesparing te behalen. Voor Hengelo valt het voordeel lager uit omdat die stad al enige jaren lagere kosten heeft vanwege het diftar-systeem waardoor burgers minder afval produceren door betere afvalscheiding.

<< Of die lagere tarieven ook door de Twentse gemeenten worden doorberekend aan de burgers, is echter nog de vraag. De tarieven van Twence zijn tot en met 2017 kunstmatig hoog, omdat de Twentse gemeenten van Twence gedurende 10 jaar een jaarlijkse extra hoge winstuitkering kregen van 8 miljoen euro per jaar. Met die oneigenlijke geldstroom werden projecten uit de Agenda van Twente gefinancierd zoals o.a. de aanleg van de Fietssnelweg F35.
De Twentse gemeenten hebben vorig jaar de intentie uitgesproken door te willen gaan met projecten in de Agenda van Twente. Nu die Agenda van Twente niet meer via winstdividend van Twence gefinancierd kan worden, moeten de gemeenten zelf geld in de pot stoppen en dat kan alleen via gemeentelijke heffingen zoals OZB, afvalstoffenheffing, rioolbelasting en hogere tarieven van gemeentelijke producten zoals vergunningen en dergelijke. De verwachting is dat dit onderwerp een heikel punt voor politieke partijen zal worden tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Daar komt bij dat ook de Duitse gemeente Münster volwaardig aandeelhouder wil worden van Twence om invloed te kunnen hebben op het beleid van Twence.

Burgemeester Arjen Gerritsen van de gemeente Almelo betoogde in de raad dat Twentse gemeenten zich moeten onthouden van ‘boodschappenlijstjes’ ter invulling van de nieuwe Agenda van Twente. Volgens hem zijn de drie grote steden de ‘dragers van Twente’ als het gaat om werkgelegenheid en mobiliteit en moet dat leidend zijn in het belang van de hele regio Twente. Gerritsen kwam tot die opmerking omdat het CDA en de grootste oppositiefractie Lokaal Almelo Samen (LAS) vinden dat de focus teveel op Enschede ligt. Voor de plattelandsgemeenten geldt feitelijk hetzelfde. Zij vinden dat de focus teveel op de drie grote steden ligt als het gaat om de Agenda van Twente.

Archief
Terug naar vorige pagina