Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-12-2016  

Rijssen/Holten laagste tarief huishoudelijk afval


Maak voor uzelf de rekensommen van het basisjaarbedrag + eventuele aantal legingen
 

De meeste Twentse gemeenten stappen over naar vier afvalbakken, want ook papier blijkt een winstmaker voor gemeenten. Daarnaast brengt glas en verpakkingen (plastic) ook nog geld in het laadje. Zo schrijft de gemeente Almelo in de begroting een opbrengst voor oud papier van ruim 350.000 euro per jaar. Tegelijkertijd mogen verenigingen geen oud papier meer huis aan huis inzamelen. Burgers mogen het nog wel zelf brengen naar verenigingen en kerken die nog inzamelen. De St. Jozefkerk in Almelo is het meest succesvol maar ook daar is de opbrengst tanende vanwege het gemak van de blauwe bak waarvan de inhoudelijke opbrengst in de gemeentekas verdwijnt. Ook de voetbalclub Sv DRC 2012 zamelt nog papier in met een eigen container bij het clubhuis en er zijn nog enkele andere.

De Twentse burger wordt in de meeste gemeenten dus verplicht tot veel scheidingsarbeid maar ziet dat niet terug in lagere tarieven. Daar komt bij dat de inzameling van huishoudelijk afval een wettelijke taak is van gemeenten. Burgers mogen dus geen individueel contract afsluiten met afvalinzamelaars op de vrije markt. Het is de ‘dwangbuis’ voor ongebreideld hanteren van te hoge tarieven. Zo werd via afvalverbranding van Twence in Hengelo de laatste 10 jaar een superdividend verkregen van 80 miljoen euro middels extra hoge tarieven ter financiering van de prestigieuze ‘Agenda van Twente’. De ‘zakkenvullers’ zitten dus aan het roer als wethouder en bestuurder van Twente Milieu en Twence en dat wordt overgoten met een sausje milieubewustzijn.
Hoe anders is de waarheid. Minderheidsaandeelhouder  van Twence is Vuilverwerkingsbedrijf Noord Groningen. Het bedrijf heeft in eigen provincie het voorbeeld van een wereldwijd succesvolle ondernemer in het produceren van afvalstoffen-sorteerinstallaties. Het resultaat is vele malen beter dan de burger met afgedwongen zelfwerkzaamheid kan behalen. De meerderheid van de aandeelhouders van Twence (lees gemeenten) willen echter niet in een sorteerinstallatie investeren. Tegelijkertijd subsidieert het Rijk wel 220 miljoen euro in de energiecentrale van Twence waardoor bedrijven rond de Boeldershoek kunnen profiteren van lagere energiekosten uit warmte en elektra. Ook hier voorlopig geen voordeel voor burgers die feitelijk wel de brandstof voor vuilverbranding letterlijk aandragen.
Het kan allemaal omdat de burger kennelijk nog steeds niet wakker is evenals slapende gemeenteraadsleden die kritiekloos achter hun collegeleden aansjouwen.

Lees ook: Rijk subsifieert 220 miljoen in afvalcentrle Twence

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina