Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-10-2016  

Nieuwe intensive care ZGT bijna klaar voor gebruik


Foto van intensive care UMC Utrecht
 

ALMELO – Met spanning en trots wordt er in ZGT Almelo uitgekeken naar de ingebruikname van de nieuwe intensive care afdeling. Alleen de persluchtinstallatie wordt nog op het kwaliteitsniveau gebracht die het ziekenhuis beoogt en dan kan de afdeling intern verhuizen. Maandag werd al wel de officiële opening verricht in afwachting van de ingebruikname. “De verhuizing verloopt in fases, zodat de ic geleidelijk in gebruik genomen kan worden. Zo is de omschakeling naar de nieuwe afdeling met alle nieuwe indrukken en werkwijzen niet te groot voor de ic-medewerkers. Het belangrijkste is dat dit veilig gebeurt”, aldus Marco Jong, unithoofd van de intensive care (ic).

Kwaliteits-boost
De nieuwe intensive care moet de zorg van ZGT een kwaliteits-boost geven. Zo is er de modernste techniek en zijn de eenpersoonskamers uitgerust met een eigen klimaatbeheersing- en biodynamisch verlichtingssysteem. Daarmee kan de omgeving van de patiënt op maat worden aangepast. Zowel qua temperatuur als verlichting. Om de prikkels voor de patiënt te minimaliseren is er ook een nieuw alarmsysteem om patiënten mee in de gaten te houden. In de oude setting waren de alarmgeluiden soms ook op de kamer te horen. Dit kon voor de patiënt erg onrustig zijn. Daarnaast is er een nieuw tilsysteem in het plafond gebouwd. “Hiermee kunnen wij de patiënt in een vroeg stadium mobiliseren. Uit onderzoek blijkt dat dit het herstel bevordert. Daarbij geeft het verlichting van de zorgzwaarte voor de verpleegkundigen”, aldus Jong. “Via kleine, decentrale teamposten kunnen ic-medewerkers buiten de kamer overleggen zonder de patiënt uit het oog te verliezen. Dat zorgt voor veel meer rust ten opzichte van de centrale teampost op de oude ic.” Ook is er een moderne, goed geoutilleerde ruimte voor vaardigheidstrainingen: een skills-lab, waar medewerkers kunnen trainen op specifieke ic-scenario’s. “Door het oefenen op scenario’s en de resultaten direct te bespreken houdt ZGT de kwaliteit van de zorg hoog”, zegt Jong.

Gastvrijheid voor patiënten én familie
Op de nieuwe ic zijn enkel eenpersoonskamers ingericht; om meer privacy en rust te bieden voor patiënt én familieleden. Alle zestien kamers zijn gesitueerd op één centrale afdeling zodat ic-medewerkers makkelijk bij elkaar kunnen bijspringen. Omdat patiënten hun eigen kamer hebben, kan er flexibeler worden omgegaan met bezoektijden. Bij de oude ic golden er vaste bezoektijden, om te voorkomen dat het voor andere patiënten te druk werd op de zaal. Vlak buiten de afdeling zijn drie familiekamers ingericht, met een bed en douchegelegenheid, zodat familie en naasten kunnen blijven slapen en dichtbij hun zieke naaste kunnen zijn.

Archief
Terug naar vorige pagina