Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
20-05-2016  

PvdA is gedonder over De Karelskamp zat


Vrijdag werd het nieuwe onderkomen van de werkplaats van penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo geopend. De gedetineerden hebben daardoor een zinvolle dagbesteding en zorgen er op die manier ook voor dat de Twentse bajes als enige in Nederland jaarlijks geld overhoud.
 

ALMELO – Als het aan PvdA-politica Marith Volp (Tweede Kamer) ligt, wordt er niet meer gesproken over mogelijke sluiting van penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo. “Het is tijd dat het touwtrekken rond De Karelskamp definitief voorbij is”, zei Volp tijdens een werkbezoek aan de Almelose bajes. Het klonk PvdA-Statenlid Zafer Aydogdu, de Almelose PvdA-raadsleden Wessels en Stapel en de werknemers van de Twentse penitentiaire inrichting als muziek in de oren.
Keer op keer dreigt de werkgelegenheid in Almelo de dupe te worden door bezuinigingsmaatregelen van het kabinet Rutte/Asscher. Zo is open gevangenis Niendure al geslachtofferd, is het Justitiële archief al weg uit de stad, verdwijnt de belastingdienst en worden de taken van de Rechtbank Almelo stap voor stap uitgekleed.
In de huidige coalitie kan de PvdA de opnieuw dreigende sluiting van De Karelskamp blokkeren. Volp zei o.a. dat de 160 werknemers al jaren in onzekerheid fungeren en dat die onzekerheid niet langer mag voortduren. “Almelo heeft het hoogste percentage werklozen in Twente. Hier nog meer bezuinigen, nog meer banen schrappen: dat zou voor ons onverteerbaar zijn", aldus Volp.
De belofte van Marith Volp kwam vrijdag precies op het goede moment. De penitentiaire inrichting opende op dezelfde dag het nieuwe onderkomen van De Fabriek aan de Planthofsweg. In De Fabriek werken gedetineerden aan producten voor het bedrijfsleven. Die activiteit is al jaren winstgevend waardoor de relatief kleine gevangenis meerdere eurotonnen per jaar terug kan storten in de kas van het Ministerie van Justitie.

Archief
Terug naar vorige pagina