Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
26-02-2016  

Zwolle negeert Drank en Horecawet


lounche-hoekje in de kledingshop
 

ZWOLLE – In Zwolle negeert het college van B&W volkomen de status van de Drank & Horecawet. De gemeente gaat het schenken van alcohol in winkels toestaan net zoals een groep van 39 andere gemeenten in Nederland.
Zwolle wil net zoals de andere proefgemeenten meer mixformen in de retail en dat is vreemd. De horeca bijvoorbeeld mag expliciet geen detailhandelsartikelen verkopen vanwege mogelijke beïnvloeding van het schenken en tappen van alcohol op het koopgedrag dat daardoor lichtzinnig zou kunnen worden. Het verbod is al oud maar werd altijd scherp gehandhaafd. De slijtersvergunning is er een direct gevolg van.
De proef gaat in tegen de mening van staatssecretaris Martin van Rijn die nu overweegt om maatregelen te nemen. Volgens Van Rijn past de verbreding van het schenken van een alcoholische versnapering niet in het Rijksbeleid dat juist de consumptie van alcohol wil beperken net zoals dat eveneens geldt ten aanzien van het anti-rookbeleid.
In Zwolle wil men het aantal mix-functies in de stad beperken tot 25 maar of dat juridisch stand houdt kan worden betwijfeld. Waarom de ene ondernemer wel en de andere niet? De ChristenUnie in Zwolle wil in ieder geval dat de leeftijd voor alcoholische versnaperingen tijdens de proef wordt gehandhaafd op 18 jaar. Een ‘mission impossible’ zoals eerder al bleek uit onderzoek naar verkoop van alcohol bij supermarkten.

Archief
Terug naar vorige pagina