Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
02-02-2016  

FNV luidt alarmbel over TSN Thuiszorg

 

DEN HAAG/ALMELO – De vakcentrale FNV heeft de alarmbel geluid over de haast onhaalbare redding van TSN Thuiszorg uit Almelo. Volgens de FNV hebben de curatoren te maken met ‘stroperige ambtelijke molens’ van gemeenten die meer geld moeten uittrekken voor de thuiszorg. Daarvoor heeft staatssecretaris Van Rhijn 5 miljoen euro uitgetrokken om cliënten van TSN mogelijk bij andere aanbieders van thuiszorg onder te brengen of delen te redden. Of die 5 miljoen euro genoeg is, is ook nog de vraag. TSN is de grootste thuiszorgaanbieder van Nederland met 40.000 cliënten en 12.000 werknemers. Het bedrijf maakt onderdeel uit van de ADG Groep met dochters als Asito (Almelo), AAFM Facility Management, uitzendbureau Timing en payrollbedrijf Persoonality (Almelo). Er werken meer dan 50.000 mensen voor het familiebedrijf ADG dat voortkwam uit het Almelose Asito van oprichter Van Riemsdijk en een totale jaaromzet maakt van bijna 1 miljard euro.
Voor TSN dreigt het doek te vallen nu de curatoren geen slag kunnen slaan. TSN maakte de laatste twee jaar telkens een verlies van 10 miljoen euro op de thuiszorg vanwege de ‘uitgeklede’ zuinige aanbestedingen door gemeenten. Per uur legt TSN een bedrag van 2,50 euro toe op het salaris.
Vakcentrale FNV heeft staatssecretaris Van Rhijn uitgenodigd om donderdag a.s. met ‘werkers in het veld’ in gesprek te gaan. Of hij op die uitnodiging ingaat? Wel liet hij weten vanavond nog met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) te hebben gesproken over de problemen in de thuiszorg. Het kernprobleem zit echter in de magere vergoeding van overheidswege, want de werknemers hebben in de afgelopen jaren al fors ingeleverd. Een ander probleem is het beoordelen van de nodige zorg van cliënten. Gemeenten bedienen zich van onwettige regels en worden voortdurend teruggefloten door de rechter.
Vakcentrale FNV sluit acties niet uit. Vorig jaar voerde men nog actie bij het huis van ADG-eigenaresse Van Riemsdijk. Toen gooide men 4.200 lege portemonnees bij haar in de tuin nadat een zelfde aantal werknemers van TSN te horen had gekregen dat zij flink loon moesten inleveren.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina