Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-01-2016  

Vriezenveense leerlingen op expeditie in Suriname

 

VRIEZENVEEN – Dit jaar is het voor de vierde keer dat de examenleerlingen van CSG Het Noordik uit Vriezenveen op expeditie gaan naar het binnenland van Suriname. Wat ooit begon met een laptop en een beamer, groeide de afgelopen vier jaar uit tot het volledig inrichten van schoolbibliotheek met boeken en laptops. Dit jaar vertrekt er opnieuw een groep van acht leerlingen en twee coaches naar Suriname. In de week van 13 t/m 21 februari bezoeken zij basisschool Frans Jozef Pryor in het dorpje Tapuripa onder meer om schoolmeubilair te installeren.

Tafels en stoelen
In oktober werd de school benaderd door basisschool de Schothorst in Hengelo. Zij kregen in oktober nieuw schoolmeubilair en vroegen zich af of Het Noordik het gebruikte schoolmeubilair voor hun expeditie kon gebruiken. Uiteindelijk konden zo’n 120 tafels en bijhorende stoelen, bureaus voor de docenten en instructietafels met krukken overgenomen worden. Doordat het expeditieteam nu schoolmeubilair van groep 1 t/m groep 8 gaat installeren, heeft straks elke leerling een tafel en een stoel die bij hem of haar past.

Zeecontainer
Om de goederen van Nederland naar Suriname te transporteren werd een zeecontainer gehuurd waar al het meubilair in paste en er zelfs nog ruimte voor boeken overbleef. Dus werden er boeken ingezameld om ook nog een bibliotheek bij de school in te richten.

Activiteiten
Gedurende hun verblijf in Suriname gaat de groep ook op een ander vlak aan de slag. Ze gaan met de kleuters knutselen met uit Nederland meegebracht materiaal, ze gaan voorlezen en vertellen over het onderwijs hier, maar wonen ook zelf lessen bij. Verder organiseren ze een sport- en spelmiddag voor de leerlingen en doen ze karweitjes en klusjes op de school.
De teamleden overnachten in een guesthouse en iedere ochtend maken ze evenals de leerlingen uit de omliggende gemeenschappen een wandeling van een half uur naar school.

Archief
Terug naar vorige pagina