Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
07-01-2016  

Roskam stopt, voor eeuwig of voor even...

 

ALMELO - Door fysiek ongemak en financiële krapte moet het Twentse nieuws- en opinieweekblad de Roskam een pas op de plaats maken. Dat heeft directeur en hoofdredacteur Han Pape hedenmiddag bekendgemaakt in een nieuwjaarsbijeenkomst voor de medewerkers. Hij liet weten dat de wekelijkse uitgave in elk geval voorshands stopt. “Misschien is dat het einde, mogelijk een nieuw begin, hoe dan ook is de krant 21 jaar met passie en power gemaakt, gedreven en betrokken, met hart voor Twente en een heldere missie: vooruit”, schrijft Pape in de editie die vrijdag verschijnt: een verklaring van de hoofdredacteur aan de lezer.

Nergens in dit land verschijnt een regionaal nieuws- en opinieweekblad zoals de Roskam. En dat komt nu, in het 21ste jaar, tot een voorlopig einde, tenzij er gekke dingen gebeuren, want de uitgeverij blijft bestaan en voor voortzetting van de krant is volgens Pape zeker vijf ton nodig, voor journalistieke en commerciële menskracht. “We kunnen zo weer beginnen. De Roskam is niet failliet en dat gaat ook niet gebeuren. Dat je volwassen wordt, 21 jaar, is niet gek voor een krant waarvan iedereen in 1995 zei dat die het nog geen tien weken zou volhouden.

Pape wijst erop dat hij na zijn hersenbloeding in november 2014 fysiek gehandicapt is, journalistiek werk is geen probleem, commerciële activiteiten wel. “Wat ik niet meer kan is tachtig uur in de week werken, bij nacht en ontij door Twente fietsen behoort tot het verleden, maar de behoefte om nieuws op te duikelen en verhalen te maken is onverminderd. Om dan tussendoor ook nog geld te scoren door advertentieruimte te verkopen, dat valt zwaar.”

Inhoudelijk is de Roskam volgens Pape nog dik in orde, mede door de medewerkers die hij geweldig noemt. “Maar commercieel is het ellendig. Zo leidt enig fysiek ongemak tot een financieel echec en dan kun je beter op tijd een pas op de plaats maken. Dat is nu gebeurd. En om nou een glossy uit te geven, nee, dank u, troep is er namelijk genoeg, ook in Twente, wat dat betreft neem ik dus geen blad voor de mond.”

Naar zijn, schrijft Pape deze week, diepste overtuiging is een krant als de Roskam van belang. En dat vindt volgens hem ook een wassende schare abonnees/lezers (afgelopen week weer in de plus) en een leesfactor van 6,4, wat betekent dat elke krant gemiddeld door 6,4 personen wordt gelezen. Dit is trouwens volgens Pape een groot probleem: “De meelezers in bedrijven en – met name – bij overheden: ze consumeren wel, maar ze betalen niet.”

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina