Archieffoto: De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst voor de start eind 2014 vanaf links: John van der Vegt (ROC), Patrick Welman (wethouder Enschede) Hermie Hermens (Roessingh), Guido van der Logt (Livio). Ben Loohuis (Loohuis Installatietechnieken) en Henry Loohuis (Loohuis Communicatie en Beveiliging). |
|
ENSCHEDE - De Twentse Zorgacademie (TZA) in het ROC van Twente krijgt komend jaar een extra functie: usability lab. Fabrikanten in de zorgindustrie krijgen in deze ruimte de mogelijkheid om hun innovatieve nieuwe producten te testen aan de situatie in de praktijk. Daarvan kunnen onder meer studenten, ouderen die afhankelijk zijn van zorg en mantelzorgers direct profiteren.
“Het doel van usability-onderzoek is om te achterhalen hoe de gebruiksvriendelijkheid van een product verbeterd kan worden”, aldus Berto Boeve, de vestigingsleider van Loohuis Energie & Installatie Advies in Tubbergen. “Door knelpunten te ondervangen, kan ervoor worden gezorgd dat een gebruiker op een zo makkelijk mogelijke manier zijn of haar doel kan bereiken.”
De partners die binnen TZA samenwerken zijn: Loohuis Installatietechnieken, ROC van Twente, de UT, Livio, de gemeente Enschede, Loohuis Communicatie en Beveiligingen en Roessingh Research and Development.
TZA is het afgelopen jaar gerealiseerd binnen het ROC in Enschede in een ruimte waar techniek en zorg samenkomen. Onder meer voor ouderen van Livio is een lokaal ingericht voor ontwikkeling en activiteiten met als doel: “Deze groep kennis te laten maken, en om te leren gaan, met de techniek.”
Meerwaarde voor alle partijen
Voor studenten in de zorg, welzijn, techniek en bouw worden bij de TZA stageplaatsen aangeboden. Daarnaast kunnen verzorgenden, verpleegkundigen, vrijwilligers en mantelzorgers hier kennismaken met en geschoold worden in de modernste technieken en technologieën. De kennis en ervaring van de partners in deze samenwerking wordt gebruikt voor doorgaande verbetering van de TZA.
Binnen TZA is ook een activiteitenruimte gecreëerd voor studenten, mantelzorgers en zorgmedewerkers. Boeve: “Daar leren studenten dagactiviteiten te maken en op die manier ouderen in de praktijk kennis te leren maken met nieuwe technieken op het gebied van ICT en ontspanningsmogelijkheden op iPad, telefoon en computer.”
Een andere ruimte is voorzien van de allernieuwste technieken op het gebied van domotica (bijvoorbeeld op afstand bedienen van deuren, elektronische apparaten en verlichting). “Zorginstallaties zoals dwaaldetectie en videoalarmering en tal van technische hulpmiddelen worden gedemonstreerd die het langer zelfstandig thuis wonen bevorderen.”
Loohuis
Alle geïntegreerde techniek, waaronder domotica, is door Loohuis aangebracht. Voorbeelden hiervan zijn onder andere bedalarm, dwaaldetectie, wakend oog, gps, detectoren, bewegingsdetector, deurtelefoon, intercom, toegangscontrole, beeldbellen (zorg op afstand), telefooninstallatie, en inbraak- en brandbeveiliging. “Alles met het oog op het realiseren van een zo comfortabel mogelijk leven van zorgbehoevende burgers.” |