Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
06-11-2015  

Duistere toekomst voor HET Symfonieorkest

 

ENSCHEDE/ZWOLLE – Na de eerdere Rijksbezuiniging op kunst en cultuur volgde een splitsing tussen samenwerking van de Nationale Reisopera en het toenmalige Orkest van het Oosten dat onder leiding van Jaap van Zweden toch een grote naam had opgebouwd.
Directeur Mannak moest het Overijsselse orkest naar nieuw bestaansrecht voeren en Jan Willem Vriend werd de orkestleider. Gesteggel over de naam werd door Mannak breeduit gemeten in de pers en juridisch beslecht en zo ontstond uiteindelijk de naam HET Symfonieorkest.

Directeur Mannak kondigde onlangs zijn vertrek aan bij HET Symfonieorkest en naar nu blijkt, wellicht om het feit dat er grote financiële tekorten zijn. Onderzoeksbureau Berenschot spreekt over falende bedrijfsvoering met legio miscalculaties in het rapport dat werd uitgebracht aan Gedeputeerde Staten van Overijssel. De provincie stopte na de Rijksbezuiniging in 2012 acht miljoen euro in het orkest
Kortom de levensvatbaarheid van HET Symfonieorkest staat op de tocht. Nieuw perspectief zou volgens het provinciebestuur gevonden moeten worden door terug te keren naar de basis met vergaande samenwerking met het Gelders Orkest en de Nationale Reisopera. Plannen die destijds ook werden geopperd toen het kabinet de subsidiekraan verder dicht draaide maar niet werd ingevuld.
Mannak meldde nog wel dat Damsté Advocaten uit Enschede voor volgend jaar de nieuwe hoofdsponsor wordt en gaf aan dat het antwoord nu aan de politiek is. Daar lijkt weinig animo voor te zijn. Het tekort van HET Symfonieorkest kan dus woensdag a.s. een stevig debat opleveren tussen gedeputeerde Maij en de Statenfracties.

Archief
Terug naar vorige pagina