Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-07-2015  

COA wil groter AZC Azelo


Het voormalige RK Jongensinternaat van de Fraters Maristen in Azelo nu voor de twee keer in gebruik als AZC. Vorig jaar bestonden er nog plannen voor het vestigen van een kuuroord.
 

BORNE – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Borne verzocht om capaciteitsuitbreiding van het AZC Azelo. Het vroegere internaat heeft een capaciteit van 375 bewoners en huisvest er momenteel 340. Met de vergroting naar de volle capaciteit heeft de gemeente Borne geen bezwaren, hoewel de gemeente dit eerst met omwonenden en de gemeenteraad wil bespreken.
Dat ligt anders ten aanzien van het mogelijk plaatsen van tijdelijke units voor nog eens 120 tot 160 asielzoekers. Het Bornse college van B&W heeft dat verzoek in eerst instantie van de hand gewezen omdat dit niet past binnen de gemaakte afspraken met COA.
De toenemende vluchtelingenstroom noopt COA echter tot snel handelen om de opvang te kunnen uitbreiden. Zo werd vorige week al de noodopvang in de IJsselhallen in Zwolle geopend en zoekt COA capaciteitsuitbreiding bij bestaande centra en nieuwe locaties.
In Almelo heeft de gemeente bezwaren geuit tegen het stopzetten van gezinsopvang in AZC Almelo. Ook hier wil COA de maximum-capaciteit benutten waardoor gezinnen naar andere centra in het land moeten verhuizen. Kinderen van asielzoekers moeten daardoor naar een andere school terwijl de gemeente juist het onderwijs  als speerpunt ziet voor de toekomst.

Archief
Terug naar vorige pagina