Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
10-07-2015  

Deventer laat burgers onnodig afval scheiden


Geautomatiseerd sorteren bij Suez Environnement (v/h SITA) geeft volgens de eigen website absoluut het hoogste rendement op.
 

DEVENTER – Bijna alle gemeente drijven hun burgers tot waanzin bij het scheiden van huishoudelijk afval. Zo ook in Deventer waar burgers zinloos hun energie steken in het scheiden van kunststof, blik en drankpakken (pmd-afval). Afvalinzamelaar Circulus Berkel haalt in Deventer het gescheiden huisvuil op net zoals in de andere aandeelhoudende gemeenten Apeldoorn, Bronckhorst, Brummen, Doesburg, Epe, Lochem en Zutphen. Maar wat schetste de verbazing bij de journalisten van dagblad De Stentor?
Circulus Berkel gooit het door burgers in de betrokken gemeenten gescheiden pmd-afval op de verzamellocaties in Apeldoorn, Deventer en Zutphen weer op een grote hoop voordat het in bulktransport naar de grote sorteerhal van Suez Environnement (v/h SITA) in de Rotterdamse Waalhaven wordt vervoerd. In de sorteerhal van SITA is het sorteren volledig mechanisch geregeld met enkele ‘handpickers’ aan het eind van de lopende band. Het sorteerresultaat is dan beter dan de gesorteerde aanlevering door de burger.
De burgers in betrokken gemeenten worden zo in feite voor het lapje gehouden door de eis van de gemeenten om huishoudelijk afval te sorteren. Bovendien wordt altijd beweerd dat het rendement op herbruikbare reststoffen daardoor hoger is en de burgers dus minder hoeven te betalen voor het inzamelen van huishoudelijk afval.
Een wassen neus blijkt uit onderzoek van De Stentor. Daar komt bij dat de gemeente Deventer totaal overbodig tientallen extra mensen van van Sallcon en Cambio inzet om het gescheiden pmd-afval op te halen. Bij Circulus-Berkel werken in totaal zelfs 185 mensen van de sociale werkplaats Sallcon en het gemeentelijk buurtbeheerbedrijf Cambio om de huishoudelijke afvalstromen te verwerken.

Archief
Terug naar vorige pagina