Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
03-10-2008  

Snelheid N-wegen naar 100 km per uur


Archief: Minister Eurlings tijdens opening A35 Almelo-Wierden
 

DEN HAAG - Minister Eurlings van Verkeer wil de maximumsnelheid op enkele provinciale N-wegen verhogen van 80 naar 100 kilometer per uur. Dat schrijft de bewindsman in de notitie Mobiliteitsaanpak. Het kabinet buigt zich eind volgende week over de plannen die het mobiliteitssysteem in Nederland op ‘Olympisch niveau’ moeten brengen.

De minister wil onder meer de N3 tussen Papendrecht en Dordrecht, de N18 tussen Varsseveld en Enschede, de N35 tussen Almelo en Zwolle, de N44 tussen Den Haag en Wassenaar en de N65 tussen Den Bosch en Tilburg ‘opwaarderen’. Voorwaarde voor het verhogen van de maximumsnelheid op N-wegen is dat de veiligheid op ‘bijbehorend niveau’ komt te liggen. De meeste verkeersslachtoffers vallen immers op provinciale wegen.

Eurlings pleit verder voor bredere snelwegen. De belangrijkste snelwegen in de Randstad moeten minimaal twee keer vier rijstroken krijgen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wil met deze plannen toewerken naar 2028. Nederland wil zich namelijk kandidaat stellen om de Olympische Spelen in dat jaar te organiseren. Ook op het spoor zal daarvoor het nodige moeten veranderen. Eurlings wil na 2020 uitbreiding van het beoogde metro-achtige systeem in de Randstad, met uitlopers naar onder meer Alkmaar, Lelystad, Nijmegen en Eindhoven.

Archief
Terug naar vorige pagina