Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
16-03-2015  

Wens elektrificatie spoor Almelo-Mariƫnberg 2027

 

ALMELO – De wens om het spoortraject Almelo-Mariënberg te elektrificeren is gunstiger dan gedacht, blijkt uit onderzoek van de provincie Overijssel. De verwachte opbrengst bij elektrificatie bedraagt 22,8 miljoen euro. Eerder werd uitgegaan van 15,5 miljoen euro. De berekening valt gunstiger uit omdat volgens het nieuwe onderzoek wordt uitgegaan van elektrificatie in 2027 wanneer de vervoersconcessie van Arriva afloopt. Tegen die tijd is een deel aan de Hardenbergse kant van het traject (30 procent) al geëlektrificeerd door de verbinding van Zwolle naar Hardenberg. De wens bestaat ook bij alle partners om het traject Almelo-Mariënberg te verlengen naar Hardenberg.
Bij elektrificatie kan tevens worden bespaard op diesel omdat de dieseltreinen nu nog door moeten naar Hengelo om te worden bijgetankt.
Naast financiële voordelen is er winst te behalen op C02-uitstoot, minder geluidsoverlast en minder vervuiling langs het traject. Ook de betrouwbaarheid van elektrische treinen is groter terwijl door toepassing van nieuwe technieken kan worden bespaard op de energiekosten met zo’n 40 procent. Ook de reistijd neemt af bij elektrisch vervoer.

Archief
Terug naar vorige pagina