Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-03-2015  

Provincie richt pijlen op economische ontwikkeling

 

ALMELO – “Het provinciebestuur gaat zich volop bezig houden met de economische ontwikkeling van Overijssel”, dat zei gedeputeerde Bert Boerman woensdagmiddag tijdens een werkbezoek aan Almelo. Boerman was in Almelo om de vorderingen in de revitalisering van de binnenstad te schouwen. Hij bracht tevens ‘groen licht’ voor de ‘bevroren’ 8,9 miljoen euro van een totaal aan ruim 16 miljoen euro aan zogenoemde IMG-gelden die de stad waren toegezegd.

Overijssel investeert de komende tijd 151,5 miljoen euro in ontwikkeling van de regionale economie. Daarmee ligt de provincie op plek vier achter leider Noord Brabant en Gelderland en Friesland terwijl de provincie Utrecht de rijen sluit met een slordige 30 miljoen euro op een totale investering van 1,7 miljard euro door alle provincies samen.
Maar wat betekent die Overijsselse investering per inwoner? De provincie komt op 3,5 procent van de begroting en dat is 33 euro per inwoner jaarlijks. Koploper Friesland investeert echter 96 euro per inwoner. Drenthe en Flevoland delen met elk 53 euro de tweede plaats. Ook Gelderland en Brabant liggen Overijssel nog nipt voor. Overijssel ligt dus qua investering per inwoner zesde, niet meer dan gemiddeld.
Utrecht besteed met 6 euro per inwoner het minst en profiteert dus puur van de centrale ligging ten opzichte van de Randstad dat het altijd al makkelijker had.

Doet Overijssel wel genoeg? De provinciale investering richt zich vooral op de ontwikkeling van toerisme, de opwaardering van de A1 en verschillende N-wegen en het stimuleren van innovatie. Minder wordt gekeken naar de aantrekkelijkheid van huisvesting voor bedrijven in bijvoorbeeld Twente. Het afgelopen jaar gaven tientallen bedrijven de voorkeur aan vestiging net over de grens in Duitsland. De lage grondprijs en de stapeling van subsidies gaven daarbij de doorslag. Minister van Economische Zaken Kamp (VVD) wil echter niet ingrijpen omdat dan volgens hem het economische plaatje van Nederland wordt verstoord. Het is maar hoe je dat bekijkt in lengte van jaren en het weglekken van arbeid grotere vormen heeft aangenomen. Kortom de provincie Overijssel is er nog niet met 33 euro per inwoner jaarlijks!

Archief
Terug naar vorige pagina